Det ble streik fra lørdag morgen etter at meklingen mellom Norwegian og selskapets skandinaviske flygere brøt sammen kort tid etter midnatt.

Flyet som skulle gått klokka 07.00 fra Kjevik til Oslo lørdag morgen er innstilt. Over 30 passasjerer måtte derfor ta buss til hovedstaden.

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med en av personene på bussen. Ifølge henne er det flere som ikke har fått tekstmelding fra Norwegian om kanselleringen.

Passasjerene har også problemer med å nå gjennom til flyselskapets kundeservice.

Kan bli langvarig

Lørdag gikk de første flygerne i Norwegian ut i streik. 70 av flygerne i Norwegian streiker fra lørdag morgen og fram til tirsdag. Fra onsdag kan det gjelde alle pilotene. Parat er forberedt på at streiken kan bli langvarig.

– Vi er forberedt på at det tar den tida det tar, sa leder Hans-Erik Skjæggerud i YS-forbundet Parat på en pressekonferanse lørdag morgen, til NTB.

Da hadde pilotene blitt tatt ut i streik av Norwegian Pilot Union (NPU) etter at det ble brudd i meklingen natt til lørdag.

– Det var ingen andre valgmuligheter for pilotene. Når alt kom til alt, handlet det om noe så grunnleggende som å få en tariffavtale, sa Skjæggerud.

Selskapet rammes økonomisk

Hvis ikke de kommer til en løsning, varsler Parat at alle flygerne da vil legge ned arbeidet.

– Norwegian må nå sette seg ned igjen med pilotene og være villig til å gå med på en tariffavtale for medlemmene i Norge, Sverige og Danmark, sa Skjæggerud.

Norwegian, representert ved NHO Luftfart, mener arbeidsgiverne strakte seg så langt som forsvarlig gjennom hele meklingen hos Riksmekleren.

– Men dessverre var det ikke mulig å oppnå en løsning. I denne omgang rammes selskapet økonomisk, men selskapets mål er å gjennomføre helgens program som planlagt, sier administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart.

Oppfordrer til å sjekke nettsider

Ifølge NTB ledet riksmekler Nils Dalseide meklingen mellom YS-forbundet Parat og NHO Luftfart. Avstanden mellom partene var stor, varslet han tidlig fredag kveld.

Partene satt fortsatt sammen på overtid da meklingsfristen gikk ut ved midnatt natt til lørdag, men besluttet kort tid etter midnatt å gå fra hverandre.

Norwegian håper å kunne unngå innstilte avganger, men oppfordrer alle passasjerene til å sjekke flyselskapets nettsider.

– Hvis partene mot formodning ikke kommer til enighet, vil målet vårt være å gjennomføre det planlagte flyprogrammet lørdag og søndag. Flygninger til USA og Thailand skal etter planen gå som normalt, heter det i en uttalelse fra Norwegian.