Det blir tryggere å føde ved Sørlandet sykehus døgnet rundt når nyfødt intensiven styrker vaktordningen fra 15. august. Foto: PRIVAT

Men sykehusledelsen satte foten ned og vedtok nylig at fra 15. august i år blir tilbudet til barn født mellom uke 26 og 28 bedre på Sørlandet. Da opprettes en egen døgnvaktordning i Kristiansand med barneleger som har spesialkompetanse i nyfødtmedisin.

— Dette vil sikre at vi har kompetent nyfødtleger i vakt døgnet rundt, og de vil kunne trå til også dersom akuttsituasjoner oppstår med barn født etter uke 28, sier avdelingsleder Kåre Danielsen ved Barnesenteret SSHF.

Helse Sør-Øst stilte i fjor nye krav til bemanning, erfaring og kompetanse, som Sørlandet sykehus ikke hadde oppfylt fram til nå.

Raskt

I november i fjor sendte derfor avdelingsleder Danielsen brev til sykehusledelsen. Der ba han om å få en rask beslutning på om ny vaktordning burde etableres, eller om sykehuset skulle slutte å ta i mot og heller sende for tidlige fødte barn til Oslo universitetssykehus. Fristen var 1. januar 2014. De siste årene har alle slike risikofødsler på Sørlandet blitt dirigert til Kristiansand. Derfor ble de som har jobbet med dette bedt om å utarbeide en anbefaling.

Anbefalingen fra 8. januar 2014 var at en vaktordning burde opprettes i Kristiansand. Argumentene var blant annet kortere reisevei for mor og barn og styrket beredskap også for barn født etter uke 28 når det oppstår farlige situasjoner. Det vil også lønne seg økonomisk med flere millioner kroner.

Reagerte

Ansatte ved Barnesenteret i Arendal reagerte på at de ikke var tatt med på råd. Danielsen innkalte derfor til møte 4. februar for å gå gjennom arbeidet, og eventuelt komme med tilføyelser eller endringer.

Møtet havarerte totalt, i følge referatet til sykehusledelsen. Det ble verken enighet om å ta inn nye punkter eller tilføye et helt nytt avsnitt «da man (arendalsansatte red. anm) mente at hele grunnlaget var feil». Løsningen ble at de arendalsansatte skulle forfatte et eget skriv.

I det skrivet fraråder de ansatte i Arendal at sykehuset i Kristiansand skal opprette en vaktordning.

— Det synspunktet står vi for fortsatt, sier stedlig leder Svein Elgvin ved Barnesenteret i Arendal. Han skrev brevet, men vil ikke kommentere saken ytterligere.

Risikabelt

Men i brevet mer enn antyder han at det kan være for risikabelt for sørlandskvinner å la ansatte i Kristiansand ta seg av disse barna:

«Det er et betydelig etisk dilemma om det er riktig å signalisere for foreldre til denne pasientgruppen i uke 26-28 at det er medisinsk likeverdig å behandle denne pasientgruppen på SSK (Sørlandet sykehus Kristiansand) som på Ous (Oslo universitetssykehus)», skriver Elgvin.

Konklusjonen fra Arendal er at SSK heller skal sende disse mødrene og barna til Oslo enn til Kristiansand.

Uenighet

— Sykehuset har begrensede ressurser, og da er det forståelig at det er uenighet om prioriteringen av dem, sier Danielsen.

Han fikk støtte for sitt synspunkt om å innføre ny vaktordning som en prøveordning i ett år.