Håkon Mushom har slitt med oppladningen, men satser på at det skal klaffe. Foto: NTB Scanpix
Spydkaster Vetle Brunvatne drømmer om å bli blant de åtte beste. Foto: Nicolai Gaustad Olsen

– Det er veldig morsomt å være på plass. Nå er det bare å lade opp så godt som mulig, sier Håkon Mushom, 800-meterløperen fra Lyngdal.

Mushom har akkurat vært ute for å teste banene i Tallinn, Estlands hovedstad, og spenningen begynner å stige. Det samme har 1500 meter-løper Erik Udø Pedersen gjort. Han har ambisiøse tanker før U23-EM i friidrett starter i dag.

LES OGSÅ: Unge KIF-løpere ga opp U23— EM.

I sitt livs form

– Aldri har jeg følt meg bedre, jeg er nok i mitt livs form. Oppladningen min er optimal, uten skader eller sykdom, sier Pedersen.

Pedersen lader opp til forsøksheatet som skal gå fredag.

– Det er utrolig jevnt. Det er tjue løpere som stiller til start, og alle har en pers mellom 3.40 og 3.45. Tjalve-løperen øyner en stor sjanse.

– Målet er å komme til finalen. Når det er så jevnt finnes det alle muligheter, men samtidig er det fort gjort at det kan gå dårlig, sier Pedersen.

Aldri før har Pedersen trent mer. Spesielt i vinter la han ned svært mange timer.

– Jeg venter på at det skal løsne helt. Jeg skal gå "all in" i forsøksheatet, så får vi se hvor langt det går.

Les også: Ida Marcussen irritert på forbundet.

Trøblete oppladning

Mushom har ikke hatt en like problemfri oppkjøring som Pedersen.

– Kroppen kjennes grei ut. Jeg har slitt med en scene under foten, men jeg løp forrige helg og da kjentes det greit ut, sier Mushom.

Likevel er ikke Vidar-løperen sikker på om oppladningen er god nok.

– Jeg har ikke fått kjørt alle de øktene jeg skulle, men det kan jeg ikke tenke på nå. Jeg vil til finale, forteller lyngdølen.

Spydet er klart

Den tredje sørlendingen har armen som sitt viktigste verktøy på idrettsbanen. Vetle Brunvatne fra Søgne håper å nå finalen i spydkasting.

– Målet er å komme til finalen, mens drømmen er å få kaste seks kast i finalen, sier Brunvatne.

Skal 20-åringen få kaste seks ganger i finalen er han nødt til å være blant de åtte beste. I likhet med Udø Pedersen er Brunvatne svært optimistisk med tanke på formen sin. Med god grunn, for to uker tilbake kastet han 73 meter på trening. Det er en drøy meter lengre enn persen.

– De siste to ukene har jeg trent veldig bra. Teknikken kjennes ganske god ut, og formen er stigende, sier Brunvatne, som klarte kravet tidlig.

Han har gode minner fra stadion i Tallinn. I fjor ble han tatt ut til lag-EM da han erstattet en skadet Andreas Thorkildsen. Det resulterte i ny pers med 72,57 meter.

– Det tror jeg er en fordel. Jeg kjenner til stadion, og det blir ingen ekstra faktorer å tenke på, sier Brunvatne.

Lot jobben være for å trene

Treneren hans Egil Thune er svært spent før lørdag, da kvalfiseringen er, mens finalen går søndag.

– Han har trent godt, så vi håper han skal prestere optimalt. I et EM kan mye skje, men jeg føler vi har kontroll, sier Thune.

Brunvatne droppet jobben som gartner på sykehuset i to uker for å få trent optimalt.

– Da hadde jeg besøk av Gardar Fredriksson, en spydkaster fra Fredrikstad. Da fikk jeg gjort alt jeg ville av trening, sier Søgne IL-kasteren.