Aquarama Bad har i dag 2600 medlemmer: 50 prosent voksne, 30 prosent barn og resten pensjonister og skoleelever. Treningssenteret på toppen har 1250 medlemmer. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
Aquarama Foto: Erling Slyngstad-Hægeland
- Nå venter vi bare på sola, forteller Kirsten Johnsen (t.v.) og Lillian Strømme, faste besøkende under pensjonistbadingen hver tirsdag og fredag formiddag. De prøver alle stedets fasiliteter, unntatt iskulpen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

— Jeg tror vi kan si at Aquarama er i ferd med å bli et folkebad, sier varaordfører Jørgen Kristiansen.

Lørdag er det bursdagsfest for milliardanlegget på Tangen. Varaordføreren skal si noen bevingede ord i det han avduker Hanne Tyrmis kunstverk i vestibylen, slik at stedets utsmykning blir komplett.

Det er gått ett år siden en småskjelven, forhenværende ordfører åpnet anlegget med et stilrent stup fra timeteren. Siden har det blitt noen mageplask for byens vågale ungdommer, men Aquarama har landet pent nok:

- Nå venter vi bare på sola, forteller Kirsten Johnsen (t.v.) og Lillian Strømme, faste besøkende under pensjonistbadingen hver tirsdag og fredag formiddag. De prøver alle stedets fasiliteter, unntatt iskulpen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

250.000 besøkende første driftsår er ti prosent over budsjett. Til sammenligning var bare 90.000 innom første halvår.

— Syder av liv

— Det har tatt seg kraftig opp fra oktober, og nå øker det måned for måned. Vi er utrolig godt fornøyd med at sørlendingene nå virkelig bruker anlegget, det syder av liv fra morgen til kveld, opplyser daglig leder Unni Mesel i Aquarama.

— Så nå er det blitt «et sted for alle»?

— Vi vil påstå det, her har vi alt fra babysvømming til de på 86 år som trener her fast, svarer Mesel.

Aquarama-sjefen sier de har gjort visse tilpasninger i prisbildet, kjørt en rekke kampanjer, og at tilbakemeldingene på anlegget nå stort sett er hyggelige.

Vi kaller det investering i helse. Og anlegget er både renslig og pent.

Ikke minst fra de flere titall pensjonistene som hver tirsdag og fredag betaler en femtilapp for to timers trim og avslapning på grunt vann.

— Vi er så glade for dette tilbudet, som gjør at vi kan holde kroppen ganske godt. Når leddene blir stivere er det godt med bevegelser i vann, forklarer Lillian Strømme (73) fra Kvadraturen.

— Vi kaller det investering i helse. Og anlegget er både renslig og pent, tilføyer Kirsten Johnsen (77) fra Søgne.

- Her har vi det vi trenger. Så lenge han har de bra, har jeg det bra, forteller Runar Hamre (35), som er i pappaperm med Mathias (1) og tar turen fra Grimstad én gang i uka. Her hilser de på Mary-Lise Ingvaldsen i varmtvannsbassenget. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Andre som har fått spesialpris er Hjertelyst, en forening for de som er helt eller delvis alene med barn. Gruppa med 80 medlemmer i Agder besøker anlegget tre ganger i året, og betaler da kun for voksne.— Anlegget er helt fantastisk, barna trives og tilbakemeldingene er positive. Vi er veldig takknemlige for avtalen som gjør at medlemmene har råd til å gå her, forteller leder Silje Berhus.

Før åpningen opprettet hun en facebookside i protest mot priser som fremkalte vannskrekk, og var klar på at Aquarama ikke ville bli et folkebad.

- Ikke alle har råd

Fremdeles synes hun prisen er stiv. I helga koster det 345 kroner å løse billett for henne og datteren, mens man må være to voksne og to barn for å oppnå rabatt.

— Med bare én inntekt blir det veldig dyrt. Det er ikke et folkebad så lenge ikke alle har råd til å gå der, mener Silje Berhus.

- Jeg er så glad vi har dette stedet, jeg nyter hvert minutt. Folk klager på at det er dyrt, men det er bare en prioritering, mener Hilde Hansen (52). Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Gruppeleder Mette Gundersen (Ap) fryktet også høy terskel, men hennes inntrykk er at klagene ble lyttet til og at anlegget nå innfrir.— Når jeg er der med barna opplever jeg i høyeste grad at det er mange mennesker, glade barn og god service. Jeg ser også at bassenget er mye brukt til mosjon og trening, sånn sett er det blitt et folkebad og helsesenter som vi ønsket, sier småbarnsmoren fra Grim.

— Er prisen fortsatt høy?

— Ja, det koster litt. Men nå er ikke dette en ukentlig aktivitet for oss, det har ikke barna godt av heller - å bli bortskjemt med å gå i badeland hver uke, svarer Gundersen.

Kommunen disponerer idrettshallen. På dagtid er den fullt belagt av skolelever fra Tangen og Kvadraturen videregående skoler, på kveldstid av sju håndballklubber.

- Miljøet blomstrer

Kommunens idrettssjef er, tross kritikk fra enkelte trenere, klar på at Kristiansand har fått Norges beste idrettsanlegg for svømming og stup.

— Miljøet blomstrer. Som jeg nettopp skrev i årsrapporten til idrettsetaten: Kanskje ser vi utøvere fra Kristiansand i fremtidige OL, forteller Terje Abrahamsen.

Han har selv vært nede med barnebarna og hatt problemer med å få dem hjem. Samtidig ser han at det er plass til flere.

Irene Hansen (28) og datteren Adele (7) fra Tvedestrand gjestet denne uka Aquarama for andre gang. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

— Det er ikke gjort på et år å få kristiansandere til å bruke et sånt sted, vi er litt treige av oss. Men når man endelig får ut fingeren, gir det mersmak, mener idrettssjefen.Fredag er en viktig dag for Aquarama. Da møter en delegasjon fra Kristiansand, med ordføreren i spissen, kulturministeren i Oslo med lønnlig håp om å innkassere 25 millioner kroner i spillemidler fra Staten til stupe- og svømmeanlegget.

- Må inkludere alle

Vest-Agder fylkeskommune var med og utarbeidet «Strategidokument for folkehelse iAquaramaKristiansand» i 2010, sammen med kommune og private eiere. Det prektige anlegget står der, men jobben er ikke fullført.

Det gjelder å få flere til å bruke anlegget til en lav kostnad.

— Generelt er mitt inntrykk at det økonomiske aspektet kommer foran faglige muligheter i Aquarama. Jeg ser et potensial i at flere brukergrupper kan ta i bruk anlegget. For eksempel har kommunen tiltak som eldretrim og frisklivssentral, mens skolene ønsker å aktivisere ungdommer som er umotivert i kroppsøving. Aquarama, skolene, kommunen og frivillige kan videreutvikle denne type aktivitetstilbud, det gjelder å få flere til å bruke anlegget til en lav kostnad, mener Oddmund Frøystein, rådgiver for folkehelse.

Aquarama Bad har kapasitet på 1000 personer, og budsjetterte med 45 millioner i årlig omsetning. 2013-tallene er ikke offentliggjort, men ifølge ledelsen preges de av en kostnadskrevende oppstartsfase.