— Fantastisk. Jeg har vært i mange små kommuner som ikke våger satse, men dette er første besøk i Iveland. Her ser man hva som kan skapes hvis viljen er der, sa Aps landbrukspolitiske talsmann Knut Storberget mandag morgen.

Butikkinnehaver Linda Briet har omsetningsøkning på 40 prosent i matbutikken. Hun har ansatt kokk Jo Henning Fjermeros. Kafeen går også greit. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

Mange prominente ivelendinger var beordret ut av varaordfører Sig Tove Aasen (Ap) for å ta i mot Storberget. Det er ikke hver dag det er stortingsmenn i kommunen.Rundt 30 mennesker ventet på Storberget klokken 09.00. Inne i Åkle (sentrumsbygningen) arbeidet et par stykker til under høytrykk for å få ferdig frokosten.

— Iveland fortjener nasjonal oppmerksomhet. Med litt statlig hjelp og masse pågangsmot er det skapt et kommunesenter som folk vil bo i. Jeg er mektig imponert, sa Storberget.

«Nesten et sted»

Det var rett etter år 2000 det begynte. Da reiste fotograf Morten Krogvold omkring i landet. Han besøkte Iveland og sa: «Iveland er nesten et sted».

Om ikke iveledningene ble fornærmet, ble de i alle fall provosert nok til å agere.

Etter hvert fikk ungdomsskoleelevene oppgaven med å tegne fremtidens sentrum. Deretter kom statlige midler inn, cirka 2,5 million kroner. Det ble arkitektkonkurranse, og i november i fjor sto sentrumsbygningen Åkle ferdig.

Knut Storberget fulgte med da ordfører Gro-Anita Mykjåland fortalte om Ivelands satsing på sentrum. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

Den inneholder kolonialbutikk, kafé, bibliotek, mineralsamlingen til kommunen og postkontor.Ved siden er det første leilighetsbygget satt opp. Ett nytt er på gang. Under det hele har kommunen bygd parkeringskjeller. Den selges ut etter hvert som byggmester Jørgen Dovland får solgt leiligheter.

I Åkle er sju av åtte leiligheter solgt, i det første leilighetsbygget ved siden av er fire av seks solgt.

Selger mye mer mat

— Jeg har økt omsetningen i butikken med mellom 30 og 40 prosent de første månedene i år sammenlignet med i fjor, forteller nærkjøpmann Linda Briet.

Hun vil ikke ut med omsetningstall, men sier Åkle har betydd enormt mye for nærbutikken hennes. De nye lokalene får ivelendingene til å handle i Iveland og forbipasserende til å stoppe.

Briet har engasjert kokk Jo Henning Fjermeros på full tid. Hver dag serveres middag og full pakke i den lille kafeen.

Bedre helse

For første gang samles bygdefolk uten at de har et arrangement å gå til. De bare samles.

— Sykepleiere snakker om friskere mennesker. Folk som ikke har vært ute på årevis, tar plutselig en kaffe sammen på Åkle, reklamerte varaordfører Aasen.

Psykiatrisk sykepleier Berit Marie Sindland vil ikke bekrefte alt, men sier det er helt riktig at hun har uttalt at sentrumsbygget har helseeffekt, fordi mer sosial aktivitet alltid er positivt.

  • Sykepleiere snakker om friskere mennesker. Folk som ikke har vært ute på årevis, tar plutselig en kaffe sammen på Åkle.

Ingen rikspolitikere besøker Iveland uten å få et foredrag om mineralhistorien av kommunenes egen geologi-ekspert Kjell Gunnufsen. Knut Storberget var imponert over det han fikk høre - og se. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

— Iveland har blitt et sted. Hver gang jeg er innom, sitter ungdom og spiser pizza og voksne og drikker kaffe, sier ordfører Gro-Anita Mykjåland (Sp).Arbeiderpartiet hadde 13 stortingsfolk på turné rundt på Agder mandag. Partiet har bestemt seg for å sende ut politikere over hele landet for å lære.

— Små steder over hele landet kan lære mye av Iveland, sa Storberget, før han dro videre til først Åmli, deretter Byglandsfjord.