Det presiserte fungerende partileder Dagrun Eriksen i sin tale til fylkesårsmøtet i Vest-Agder KrF. Hun mener debatten handler om håndhevelse av den enkelte leges menneskerettigheter.

— Det er en hårfin balanse mellom et åpent liberalt demokrati og et flertallsdiktatur. Denne debatten handler om hvordan et flertall håndterer at noen er enige eller uenige, sa hun.

Muligheten for fastleger til å reservere seg mot henvisning til abort er den saken som hittil har skapt mest bråk for regjeringen.

To rettigheter

Dagrun Eriksen presiserte at det er to rettigheter som skal ivaretas samtidig:

— Pasientsikkerhetsloven er klar. Den skal ivareta pasientenes rettigheter. Men menneskerettighetserklæringen er også klar, fortsatte hun og viste til retten til samvittighetsfrihet.

En resolusjon fra Europarådet sier også at «Ingen person, sykehus eller institusjon skal bli presset, holdt ansvarlig eller diskrimineres på bakgrunn av at man nekter å utføre, tilrettelegge, assistere eller henvise til abort».

Hun ga også ros til helseminister Bent Høie (H) for nå å ville løfte saken opp på et nasjonalt plan, og ikke la hver kommune bestemme om deres fastleger skal få reservasjonsadgang.

— Fastleger er et kommunalt ansvar, men det er ikke alle steder det er mange nok leger til at det blir mulig å reservere seg samtidig som pasientrettighetene ivaretas, sier Eriksen til Fædrelandsvennen.

Må søke andre steder

Og i slike tilfeller er det legen som må vike:

— Fastleger som vil reservere seg mot abort i slike kommuner, må søke seg andre steder, sier hun.

Hvordan regelverket blir utformet, er fortsatt uklart ettersom saken er ute på høring, men Eriksen er optimistisk:

— Jeg tror vi kommer til å finne en god løsning.

KrFs fungerende partileder er ikke bekymret for alt rabalderet saken har skapt:

— Det er sunt for oss som samfunn å se kritisk på vårt eget demokrati. Vi må bli tryggere på å diskutere verdisaker som har etiske dilemmaer i seg. Der har vi en vei å gå, sier Dagrun Eriksen.