— Det har kommet en anmeldelse om forsøpling, og politiet har henvendt seg til oss som forurensningsmyndighet, sier teknisk direktør Ragnar Evensen ved Kristiansand kommune til Fædrelandsvennen.

Onsdag ettermiddag ble det klart at kommunen støtter politiets etterforskning.

— Vi har gjort en grundig vurdering og sjekket med kommuneadvokaten som mener at det er riktig å støtte etterforskningen. Det å være med på en anmeldelse anser vi som en alvorlig sak, sier Evensen.

Mange hatter

Ragnar Evensen, teknisk direktør Foto: Reidar Kollstad

Ved å støtte etterforskningen har Kristiansand kommune praktisk talt støttet en anmeldelse av seg selv.Direktøren erkjenner at kommunen har mange hatter i saken, men at det verken er kontroversielt eller et problem.

— Kommunen har mange roller i samfunnet og det er ikke unaturlig at kommunen har flere hatter i en sak, sier Evensen, og presiserer:

— Da er det viktig å opptre ryddig og prinsipielt.

Ifølge Miljødirektoratet har kommunen, som forurensningsmyndighet, et ansvar for forurensningen som kommer som følge av arbeidet.

— Valget om å støtte etterforskningen er tatt med "forurensningsmyndighet"- hatten på, sier Evensen.

Hvem har ansvaret

På en time plukket to personer denne Ikea-bagen full av plastsøppel fra Kristiansand Havns miljøprosjekt: Utbyggingen av ny cruisekai på Lagmannsholmen

Kristiansand kommune ønsker å finne ut hvor ansvaret ligger. Det oppgir Evensen som mye av grunnen til at kommunen støtter anmeldelsen, som ble levert av Nina Hove i februar.— Kommunen og Glencore er tiltakshavere. Entrepenørene velger løsningen og havnen er ansvarlig for tømmingen, sier Evensen.

Han ønsker ikke å svare på hvor Kristiansand kommune mener ansvaret bak forsøplingen ligger.

— Jeg ønsker ikke å prosedere saken før etterforskningen har konkludert, sier Evensen.

Fortsetter som før

Intill noe nytt skjer fortsetter arbeidet og dumping av steinene utenfor Lagmannsholmen som før.

— Vi undersøker hvilke muligheter som er praktisk mulig. Vi vil uansett ikke klare å sortere alt, sier Evensen.

Han opplyser at Kristiansand kommune vil bruke mye ressurser både før og etter påske til å rydde opp søppelet.