— Det er bra at vi har dette tilbudet. Det kan raskt komme en situasjon der det blir så kaldt at tiggerne vil ha bruk for det, sier Kari Klingsheim fra Frelsesarmeen.

Hun viser Fædrelandsvennen kjelleren i den nedlagte Kongens gate skole der de og Kirkens Bymisjon har satt opp senger for tiggerne.

Her er alt klart for å gi tiggere en madrass for natten.

På sanitærbrakken som er satt opp for tiggerne på KMV-tomta er det hengt opp regler for bruk av overnattingen. Der kan altså tiggerne registrere seg hvis de vil overnatte.

Laber interesse

Det er det altså få som har gjort, og grunnen skal være få tiggere, mildt vær og andre tilbud som har dukket opp. Ifølge Marit Skjærli i Kirkens Bymisjon er det bare fire tiggere i byen for tiden, og disse har fått overnatte hos en privatperson på Lund.

— Men vi vet at det kommer flere fra midten eller slutten av januar. Hvis vi i tillegg får kulde, vil vi raskt se hvilket behov det er for tilbudet, sier Skjærli.

Hun sier at de har vært svært tydelige med tiggerne om hvilke regler som gjelder. Blant annet kan de ikke komme før kl 20.00, og de må være ute før kl 08.00 om morgenen.

— Vi har vært veldig nøye med å si at det ikke er et hjem, men et sted der de ikke skal fryse. Det kan hende at de hadde andre forventninger og er skuffet, sier Skjærli.

Flere

Kommuneoverlege Dagfinn Haarr regner med at det vil komme mellom 15 og 20 tiggere i løpet av vinteren.

— Det vil også bli kaldt, så det er ganske stor sannsynlighet for at vi vil få bruk for dette, sier Haarr.

Hele ordningen vil bli evaluert i mai.

— Er det mulig at det bare blir med denne ene sesongen?

— Nå vet vi jo ikke om den nye regjeringen kommer til å forby tigging. Men jeg tenker at om vi ser at dette er liv laget og tjenelig, er det ingen ting i veien for at det blir videreført.

Kastet ut

Argumentet for å gi tiggerne tilbud om overnatting, har vært at de skal slippe å sove ute om vinteren. Forrige vinter hendte det at tiggerne overnattet i sanitærbrakkene. Det var i strid med avtalen med kommunen og folk fra Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen måtte be dem sove ute.

— Det var vondt å kaste de ut, og det gjør vi ikke igjen. Derfor er det bra at vi har fått jobbet fram dette tilbudet, sier Marit Skjærli.

Ifølge Kari Klingsheim er de fortsatt interessert i å komme i kontakt med frivillige som vil være med og drive stedet.

Få klager

Det er ikke bare få tiggere som har overnattet i boligen. Det har også kommet få klager.

Den eneste klagen kom fra Kjell Jacobsen som bor like ved Kongens gate skole. Han fikk som svar at det skulle være god kontroll med de som overnattet, og det ikke kom til å være tiggere der om dagen.

— Vi har hagen vår like ved siden av og var bekymret. Det ser ikke ut til at det er så mye mer for oss å gjøre, men nå får vi se hva som skjer hvis de begynner å bruke dette stedet. Det kan hende vi klager en gang til, sier Jacobsen.