— Snakker vi med Søgnes «most wanted man»?

— Yes, svarer Torfinn Kleivset i Søgne KrF på Fædrelandsvennens spørsmål.

Dagen etter valget er han den mest ettertraktede mannen i Søgne for partiene både på Høyre-siden og Venstre-siden.

Går han til Høyre, får de borgerlige flertall, sammen med Fremskrittspartiet.

Velger han å støtte Arbeiderpartiet, som ble valgets vinner i Søgne, kan han sikre flertall til en ikke-borgerlig koalisjon.

Svake grupper betyr mest

Kleivset trives åpenbart i rollen som den mest ettertraktede politikeren i kommunen, samtidig som han er tydelig på at han vil møte Høyre først.

— Jeg er på jobb og koser meg. Jeg har hatt noen samtaler på morgenen, med både Høyre, Senterpartiet og Venstre. Og så blir det nytt møte med Høyre klokka 17, sier han.

Yngvar Monstad avskriver ingen, og sier at Miljøpartiet de Grønne er beredt til å samarbeide med de som gir mest på miljøsiden. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

— Når snakker du med Arbeiderpartiet?- Jeg møter Høyre først i respekt for det gode samarbeidet vi har hatt de siste fire år. Så sender jeg nok en melding til Ap om det møtet, sier han.

— Er det saker eller posisjoner som er viktig for deg?

— Det er klart at vi vil ha gjennomslag for vår politikk. Økt voksentetthet i skolen, mer til svake grupper innen psykiatri og rus, og at de eldre får en god alderdom, er sentralt for oss. Men posisjoner er også viktig, siden vi skal i samtale med Høyre som har mistet tre. Det må gi seg utslag i posisjoner som skal fordeles, sier Kleivset.

Vil gjerne bli ordfører

KrF gikk fra 12 til 11 prosent i oppslutning sammenlignet med forrige valg, men beholder tre representanter i kommunestyret.

Kleivset har flere ganger sagt at han er mer enn klar for å innta rollen som ordfører.

— KrF har en gylden sjanse til å få den posisjonen nå. Med min lange erfaring, blant annet fra et utbredt samarbeid, har jeg den samlende kraften som skal til, sier han.

Tom Løchen i Søgne Høyre er innstilt på å kapre ordførervervet, og er ikke innstilt på å gi det til Torfinn Kleivset fra KrF, som også gjerne vil ha jobben. Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

Yngvar Monstad fra Miljøpartiet de Grønne (MDG) holder også alle muligheter åpne tirsdag formiddag.— Jeg har vært i kontakt med noen partier, uten at jeg vil si hvem. Det som blir spennende å se i dag, er jo hvilken vei KrF går, siden de er på vippen. Uansett hva de velger, vil begge sider kunne trenge oss, sier Monstad.

MDG gjorde det meget godt i sin valgdebut i Søgne, med fem prosent oppslutning.

— Vi er veldig fornøyde. Vi lå 20 stemmer unna å få inn to representanter, sier han.

- Hva er viktig for dere?

— Vi avskriver ingen, men legger merke til hvem som snakker om miljø, sier MDG-representanten.

Vil ha styringen

Selv om Høyre gikk tilbake 11 prosent sammenlignet med forrige valg, ser ordførerkandidat Tom Løchen fremover.

— Vi har ikke tapt, vi må bare stå på. Vi skal snakke med alle, sier ha.

- Hva tenker du om at KrF gjerne vil ha ordføreren?

— De er halvparten så store som oss, så det er ikke mitt utgangspunkt, i alle fall. Men nå møtes vi i ettermiddag og tar det derfra. Det er politikken som betyr mest, samtidig som vi vil ha ordføreren for å få best styring på kommunen fremover, sier Løchen.

Kan bli snytt for ordføreren

Arbeiderpartiets Astrid Hilde sier det er uproblematisk at KrF snakker med Høyre først.

Astrid Hilde fikk flest personstemmer i valget; 381, samt 78 slengere. Det gjør henne til den desidert mest populære politikeren blant velgerne i Søgne, men om hun blir ordfører avhenger av forhandlingene de ulike partiene imellom. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— De er i den heldige posisjon at de er på vippen. Men jeg håper de vil høre hva vi har å si før de bestemmer seg. Hvis de vil ha mest mulig gjennomslag for sin politikk, er de uten tvil mest på linje med oss både når det gjelder voksentetthet i skolen, flyktninger og svømmehall, fremholder hun. - Når det gjelder MDG, bør jo de være opptatt av at Ap i Søgne har det absolutt mest konkrete miljøprogrammet av alle, sier hun.

- Hva om Ap som største parti blir snytt for ordføreren?

— Vi søker først og fremst politisk innflytelse fordi velgerne har gitt oss et mandat til endring. Så blir det en del av kabalen hvordan bemanningssituasjonen ser ut. Vi ønsker å påvirke i ikke-borgerlig retning, og da tror vi at både KrF, og Venstre og Senterpartiet har mest til felles med oss, sier Astrid Hilde.