Glade for mer kompetanse er fra venstre fagdirektør Per Engstrand, sykehusdirektør Jan-Roger Olsen, slakter Jens Eide og instituttleder ved Universitetet i Agder, Kari Hansen Berg. Foto: Steinar Vindsland

Sørlandet sykehus og Universitetet i Agder har videreutviklet samarbeidet om simulatorsenteret i kjelleren på Eg. Nå utveksles kompetanse, personell og utstyr for å undervise både studenter og sykehusansatte.— Dette er en svært gledelig utvikling til gagn for både oss og universitetet, sier direktør Jan-Roger Olsen under tirsdagens øvelse.

Stikker hull

Her viser simlatorleder Olaf Søvik hvordan man skal stikke hull på halsen og overlege Kirsti Aanvik Menning og LIS-lege Hilde Kirsebom Løvstakken følger nøye med. Foto: Steinar Vindsland

Der ble først overlege Kirsti Aanvik Menning og LIS-lege Hilde Kirsebom Løvstakken undervist av overlege i anestesi, Olaf Søvik, i hvordan man stikker hull i halsen for å gi pasienten luft.Fra Lillesand hadde slakter Jens Eide kommet med ferske sauehalser for å gjøre øvelsen mest mulig virkelighetstro.

Så ble selve testen satt i gang. Fra Institutt for helse— og sykepleievitenskap ved Universitetet i Agder hadde instituttleder Kari Hansen Berg tatt med seg en svært avansert simulatordukke.

En million

Her stikkes det hull på halsen for å gi pasienten luft. Foto: Steinar Vindsland

Den heter «3G sim man», koster nesten en million kroner og den kan både puste, blø, få kjevelåsning og er en svært realistisk dukke å øve på.Her spilte den rollen som en sterkt brannskadet pasient som hadde hovnet så mye opp i halsen at han ikke fikk puste. Som siste utvei måtte det stikkes hull i halsen — like under adamseplet - for at han skulle få puste.

— Det er svært sjelden helsepersonell får prøvd seg på dette i det virkelige liv, og derfor er det svært viktig at de får øvd på dukke slik at de kan gjøre det raskt og riktig når det gjelder, sier Søvik.

Sekunder

For tiden er avgjørende. Det kan stå på sekunder om ikke pasienten får luft.

— Når noen setter mat fast i halsen så de ikke får puste, kan dette bli den siste utveien, sier overlege Aanvik Menning.

Samarbeidet mellom sykehuset og universitetet innebærer altså blant annet at sykehuset får låne utstyr som denne dukken for at helsepersonell skal få øve seg på situasjonen de ikke blir utsatt ofte for. Samtidig stiller sykehuset med helsepersonell på universitetet for å hjelpe til med undervisningen.

Deltidsstillinger

I utgangspunktet startet Søvik dette opplegget som en dugnad, men nå er det satt av lønnsmidler til deltidsstillinger for å drifte senteret.

— Målet vårt er å bygge videre på disse erfaringene, og utvide samarbeidet mer og mer, forteller Hansen Berg.

Da demonstrasjonen nærmet seg slutten, ble sykehusdirektør Jan-Roger Olsen grepet av situasjonen og tok skalpellen i egne hender.

Under kyndig veiledning gjennomførte han et stikk i halsen på dukken og fikk satt inn en slange for å gi pasienten luft.

Går fort

— Det er en rask operasjon når du kan den, men vi anbefaler ingen å prøve dette hjemme, spøkte overlege Søvik.

Olsen lovet lattermildt å holde seg borte fra reell klinisk virksomhet.

Slik økonomien på sykehuset er, tyder alt på at det er andre steder han må kutte for å få budsjettene i balanse.