KRISTIANSAND: — Både jordmødre, pleiere og leger har overnattet på sykehuset i helgen. De fryktet at de ikke skulle rekke fram tidsnok i snøkaoset, sier jordmor Edle Eriksen ved Sørlandet sykehus i Kristiansand.

Fødeavdelingen er underbemannet fra før, og influensa og snøkaos gjør at ansatte har jobbet doble skift hele helgen for å dekke behovet.

— Snøen har skapt ekstra utfordringer for oss, og de ansatte har ytt maksimalt og jobbet på spreng, sier Eriksen.

Flere har hatt store problemer med å komme seg både til og fra jobb, og derfor måtte flere av de ansatte overnatte på sykehuset.

Tvunget

Edle Eriksen kan dra hjem i dag, etter fem dager på jobb i strekk.

  • Jeg er sliten, men det kjenner jeg ikke før etterpå. Det er klart det blir deilig å komme hjem, sier jordmoren.

Hun berømmer de ansattes innsats i helgen.

— De har strukket seg maksimalt og virkelig gitt alt, sier Eriksen.

Avdelingsleder for kvinneklinikken, Bente Melhus, mener de ansatte ikke har hatt noe annet valg enn å jobbe dobbelt.

— Når nestemann ikke kommer, kan man ikke bare gå hjem. Om det ikke kommer avløsere, er det eneste valget å jobbe dobbelt, sier Melhus, som har inntrykk av at det likevel ikke har vært krise på sykehuset.

— Men dette har vært en ekstraordinær situasjon, og de ansatte har jobbet maksimalt av hva som er lov. De har vært slitne, men vi er avhengige av at alle trår til, sier Melhus.

Fødsel i snøkaos

Også flere av de høygravide har kommet i god tid for å være sikre på å rekke fram i tide, noen hele tre dager før termin. Men noen rakk bare så vidt fram til sykehuset.

— En fødende måtte hentes av ambulansen i bilkøen i snøkaoset fredag. Hun fødte kun et kvarter etter innkomst, og rakk det med nød og neppe, forteller jordmor Eriksen.

Flere høygravide har vært bekymret for ikke å rekke sykehuset på grunn av stengte veier.

— Vi har hatt ekstra mange bekymrede telefoner i helgen, men alle har rukket fram i tide, sier Edle Eriksen.

Organisasjonsdirektør Cathrine Bryne ved Sørlandet sykehus roser de ansatte på føden som har hatt lange vakter.

— De har gjort en enestående innsats, og de har en høy arbeidsmoral. På grunn av dette lider ikke våre pasienter noen nød, og det er det viktigste, sier Bryne.