Se innslag fra TV Sør om saken

Kristiansand: 4000 kubikk med betong skal dekke bunnen på det nye C4-senteret i Dronningensgate. Dette i vann som knapt holder plussgrader og der sikten er lik null. Dykkerne må føle seg rundt med markører og hender. tre-fire måneder med montering, armering og støping står for tur.

— Denne typen arbeid, uten å kunne se noe, blir nytt for oss. Vi har gjort lignende arbeid andre steder, men da i klart vann. Dette blir noe helt annet. En blanding av frykt og glede, tenker jeg, sier dykker i Skanska, Magnus Eklund.

Sneglefart.

Dykkerne jobber hele tiden i korte skift.

Når vannflaten er brutt, venter to-tre timers arbeid under vann.

— Det føles som en hel dag. Man må hele tiden være konsentrert og hundre prosent fokusert på jobben man skal gjøre. Om man glemmer hvor man la verktøyet, så er det ikke lett å finne det igjen, sier Eklund.

Vidar Danielsen og Olav Laukhamar skal også delta i dykkingen.

— Vi bruker hjelmer med patent fra sent på 1800-tallet. Dette kombinert med nyere drakter og ekstrautstyr, gjør at dykkingen faktisk blir ganske behagelig. Vi har det beste utstyret vi kan ha. Det veier 90 kilo, men i vannet blir vi vektløse, sier Danielsen.

Størst i landet.

Prosjektleder Runar Nykvist er fornøyd med å kunne lage den største betongplaten av sitt slag i Norge.

  • Arbeidet er veldig krevende og det er svært strenge sikkerhetsrutiner. Vi har et stort personell, blant annet dykkeledere, veiledere og reservedykkere. Det kreves et stort system for å ha dykkere i vannet i Norge, sier Nykvist. Bunnen kommer i seksjoner. Dykkernes oppgave er å montere disse seksjonene. Bygget vil bli på åtte etasjer, der to skal være til parkering, tre til butikker og tre til kontorer. Etter planen skal du kunne handle der om to år.