OSLO: De tre danserne, Chenno Tim (19), er breakdancer, mens Lars Mosberg (13) og Helene Føreland (13) er sportsdansere.

Chenno har vært med i Dansefeber på TV-Norge, mens de to 13-åringene har deltatt i flere sportsdans-konkurranser, hvor de har oppnådd gode plasseringer.

Takker foreldrene Märtha Louise innledet festen med å takke sine foreldre for hva de har betydd for henne før hun introduserte kveldens artister som nesten alle er under 18 år og kommer fra alle landets fylker, inkludert Svalbard. Hun viste også videoglimt fra sin egen og kronprinsens tid som dansere i barneleikarringen på Folkemuseet, skriver NTB.

– Dette er en ny vri på kongelig varieté, og er en gave fra Norges kulturelle framtid, sa Märtha Louise på generalprøven.

Det er barn fra 16 nasjoner, alle bosatt i Hordaland, som får æren av å åpne forestillingen der kongelige fra ni land er til stede. Samtlige av landets fylkesmenn og sysselmannen på Svalbard står for avslutningen, der de synger en omskrevet versjon av «Bamsens fødselsdag».

– Nå tar vi den blå sangen, sa fylkesmannen i Rogaland, Tora Aasland, da hun introduserte nummeret.

Opplevelsesgave Forestillingen er hele landets opplevelsesgave til kongeparets 70-årsdager. Det er ett innslag fra hvert fylke, og de opptredende er barn og unge som de aller fleste har fått sin opplæring på landets kommunale musikkskoler og kulturskoler.

Det er stor bredde i innslagene som spenner over sang, musikk og dans – fra første sats i Bachs fiolinkonsert i a-moll (Vestfolds bidrag) til samisk rap fra Finnmark. I tillegg er det blant annet Mozart fra Nordland, trolldans fra Troms og trompetsolo fra Telemark.

Småtassene fra Jønsrudløkka barnehage i Hedmark smeltet ifølge NTB publikums hjerter fullstendig da de tro til med sin egen nykomponerte «Bursdagssang til kongen og dronningen», der refrenget lød:

”Kjære konge, kjære dronning, vi er hoppende glad

for i dag skal vi feire deres fødselsdag.

Dere styrer landet og bestemmer så flott

og bor i et kjempefint slott.”

Under kveldens forestilling var to presidenter, fire monarker og kongelige fra ni land til stede i salen. Samtlige fylkesmenn og de fleste av landets 431 ordførere var også til stede da gaven deres ble presentert for de to 70-årsjubilantene.