KRISTIANSAND: Søndag ettermiddag ble mange bilister stoppet av det som trolig er sigøynere i Kjosbukta i Kristiansand. En bil stod i busslomma i bukta, og en mann forsøkte å stoppe forbipasserende biler.

Stian Husebye (24) stanset.

— De sa de var tom for bensin, og spurte etter penger. De sa jeg kunne få et gullkjede for penger til bensin, sier Husebye, som er bosatt i Kristiansand.

Les også: Politiet: - Vi er hele tiden på etterskudd

Les også: Politiet: - Ikke stopp for sigøynere

Lei

24-åringen forteller at han stoppet fordi det stå ut som at de hadde problemer med bilen. Etter at de hadde spurt om penger fem-seks ganger, ga de seg, og Husebye kjørte videre.

Stian Husebye er grundig lei av sigøynere som vil ha penger av ham.

— De begynner å ta seg til rette. De må få stoppet det. Enten må de settes i fengsel eller bli kastet ut. Uansett hvor du går maser de om penger, sier han.

Hadde panseret oppe

Fvn.no har vært i kontakt med flere som har blitt stoppet på tilsvarende måte i Kristiansand de siste dagene. Alle forteller at det virker som at de utenlandske personene har problemer med bilen, men så forsøker å selge smykker eller ringer. Ifølge politiet er «gullringene» de forsøker å selge messingringer.

Ole Petter Stenhaug fra Arendal ble stoppet av en vinkende mann som stod ved en bil på et busstopp på Hamresanden onsdag ettermiddag.

— De stod med panseret oppe, og det virket som om de ville ha hjelp. De spurte hvor langt det var til en bensinstasjon og spurte om hjelp. Jeg tenkte de kanskje ville at jeg skulle kjøre de, sier Stenhaug.

Men før han hadde fått spurt om det, kom det en kvinne bort.

— Hun spurte om jeg ville kjøpe ringer for å få penger til bensin, sier Stenhaug.

Han mener gullringen liknet på en ring han ble tilbudt å kjøpe på Sørlandssenteret dagen før av en utenlandsk kvinne. Stenhaug skjønte lunta og sa nei.

Han ble imidlertid stående for å notere bilnummeret på bilen.

— Mens jeg stod der kom han tilbake og ba meg om å kjøre. Det var en til bak meg som stoppet. De ble nok litt stressa, og slo ned panseret og kjørte, sier Ole Petter Stenhaug, som har levert bilnummeret til politiet.

- Frekkeste jeg har vært med på

Fvn.no har vært i kontakt med en annen som ble stoppet samme dag på samme sted som Stenhaug.

— Jeg synes det var noe av det frekkeste jeg har vært med på, sier mannen, som vil være anonym.

Han stoppet også fordi han trodde kvinnen og mannen hadde gått tom for bensin.

— En mann stod og rakte ut hånda. Jeg tenkte han hadde gått tom for bensin. Han kom bort og pratet noe om Esso. Og så kom en kvinne kaklende til de grader med hånda full av gullringer, sier mannen, som da kjørte videre og ringte politiet.

- Selger litt på si

Fvn.no møtte søndag kveld de omreisende på en rasteplass i Søgne. Til fvn.no sier den rumenske fjernsynsjournalisten Alexandru Diamant at han reiser sammen med musikere fra flere land i Øst-Europa. Totalt har følget med ti biler reist fra en festival for gipsy-musikk i Stavanger og skal i morgen reise videre til Oslo.

— Vi selger litt på si, sier Diamant, og bekrefter dermed at de selger ringer. Journalisten sier at de ikke har til hensikt å lure noen. Fvn.no var søndag i kontakt med en annen sørlending som også fikk til svar at de ikke solgte ekte gull, men at de ikke ønsket å lure noen.

— Vi selger for 10-20 kroner - vi stjeler ikke, fortsetter Diamant.

Personene som forsøkte å stoppe forbipasserende bilister stod her på busstoppet i Kjosbukta søndag ettermiddag. Personene skal ha sagt at bilen deres (i forgrunnen) var tom for bensin, og så tilbudt å selge gullsmykker. Foto: Vegard Nekstad Foto: Vegard Nekstad

Har du tips i saken? Tips oss på telefon 03811 eller send oss en e-post.