OSLO/KRISTIANSAND: — Dersom disse stortingsrepresentantene har opptrådt uaktsomt, altså overtrådt uaktsomhetskravet i straffeloven, bør de få fengselsstraff. Hadde dette dreid seg om vanlige pensjonister er det helt åpenbart at de ville fått straff alle sammen. Her kan det være snakk om uaktsomt eller grovt uaktsomt bedrageri, sier advokat Thorsberg til VG.

Thorsberg har vært engasjert i en rekke trygdesvindelssaker.

Kan få opp til ett års fengsel

Straffeloven gir rom for å gi domfelte opptil seks års fengsel for grovt bedrageri. Thorsberg mener derimot at Austad og de andre fem som nå er i søkelyset ikke risikerer så lange straffer.

— Normalt ville strafferammen i disse sakene ligge fra betinget fengsel og opp til ett års ubetinget fengsel, sier Thorsberg til VG.

Helt rimelig for de aller fleste

Thorsberg tror ikke på forklaringen om at politikerne har handlet «i god tro».

— Stortingets regelverk er riktignok klønete, men alle og enhver bør skjønne at du ikke kan ha full lønn og mer til, og samtidig motta pensjon! Du er ikke pensjonist når du er i arbeid. Dette er sunn fornuft og helt rimelig for de aller, aller fleste, sier Thorsberg til avisa.

Austad taus om straffereaksjon

Tore Austad ønsker ikke å ha noen meninger om utspillet om at han fortjener fengselsstraff.

— Jeg har hele tiden sagt at jeg ikke ønsker å kommentere denne pensjonssaken. Dette gjelder uansett hvem som ringer eller hvem som har sagt hva, sier Austad til fvn.no.

Les også: Sju avgåtte stortingsrepresentanter under intern granskning