Steinar Egeland fra Modena gleder seg som en unge til nyttårsaften på grunn av alt fyrverkeriet. Fjernstyrt utskyting er det siste på markedet. FOTO: TOR ERIK SCHRØDER. Foto: Tor Erik Schrøder

KRISTIANSAND: Et ”krokodille-nebb” som festes på lunta til fyrverkeriet er det siste nye på den pyrotekniske himmelen.

– Man har et ledningssett med et ”krokodille-nebb” som settes på lunta. Det kan settes på inntil fem produkter. Settet kobles til en mottaker og pares mot en sender, slik at naboen ikke kan avfyre ditt fyrverkeri. Det fungerer på samme måte som en fjernkontroll og man må peke på mottakeren for å kunne antenne. Tanken er å settet opp systemet i trygg avstand fra folk og bygninger og at man selv kan stå på trygg avstand og tenne på, forteller Arild Dyve, pyrotekniker ved Festival fyrverkeri, til fvn.no.

Selges overalt

Produktet er et samarbeid mellom Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Norsk pyroteknisk bransjeråd, og selges i år over hele landet.

– Det fungerer på samme måte som en fjernkontroll og man må peke på mottakeren for å kunne antenne. Tanken er å settet opp systemet i trygg avstand fra folk og bygninger og at man selv kan stå på trygg avstand og tenne på, sier Dyve.

Kan styre mer enn ett produkt

«Krokodille-nebbet» avgir en glo og avfyrer ledningsnettet, som altså kan være knyttet til fem fyrverkeriprodukter.

– Når settet er brukt kastes ledningssettet, men ikke systemet. Ett sett koster 299 kroner og da følger tre ledningssett med. Man kan tenne totalt 15 produkter. Det vil senere bli solgt refill / rene ledningssett, slik at avfyringssystemet også kan benyttes neste år, sier Dyve.