KRISTIANSAND: Det var natt til i går at de tre somalierne ble pågrepet mistenkt for å ha begått væpnet ran av Wallhalla bilsenter på Lund. En av dem, en 19-åring har tilstått ranet, mens de to andre på 20 og 21 år ikke tilstod i avhør. I dag ble de løslatt av politiet fordi de ikke lenger er mistenkt for å ha deltatt i ranet. Men de har begge tilstått å ha hatt befatning med ransutbyttet, som var på rundt 3000 kroner.

Ifølge forvaltningssjef Magnus Andreassen ved Agder politidistrikt har de tre til sammen et rulleblad med hele 87 forbrytelser i løpet av de to siste årene.

En av dem er dømt for 48 forbrytelser, den andre 21 og den tredje for 18. — Det er dommer innenfor omtrent hele skalaen innenfor straffeloven: Narkotika, vold, vinning og heleri, sier Andreassen.

— Disse er såkalte verstinger, sier Jan Vidar Ødegaard som seksjonsleder i utlendingsavdlingen i Agder politidistrikt.

Det betyr at de er tre av de mest kriminelle asylsøkerne på Agder. Politiet har opprettet utvisningssak på alle tre, men fordi Utlendingsdirektoratet stoppet utvisning til Somalia for et knapt halvår siden, blir de ikke uttransportert selv om UDI vedtar at de skal utvises.

På Agder er det opprettet utvisninssaker for over 50 andre kriminelle asylsøkere. Bare rundt en fjededel av disse blir tatt til følge av UDI. Ikke alle er fra Somalia, noen er også fra Irak og Afghanistan, hvor Norge for tiden som hovedregel ikke sender folk tilbake.

— Hvordan opplever du som lovens lange arm at disse kriminelle ikke blir utvist fra Norge?

— Fra et politisynspunkt, uten å ta stilling til UDIs praksis og politikk, er det frustrerende å se tungt kriminelle bli tatt gang på gang, sier Andreassen.

Han sier at han ofte får kommentarer fra andre asylsøkere, som ikke er kriminelle, som er frustrert over at de ikke får bli i Norge, mens de kriminelle fra Somalia, Irak og Afghanistan får bli.

— Dessuten er disse kriminelle med på å stigmatisere de andre asylsøkere hvorav de fleste faktisk er skikkelige folk, sier Andreassen.