KRISTIANSAND: Kripos mener tyver vil slå til mot betalingsterminaler i butikkene nå som landets minibanker er blitt sikret mot avlesing eller såkalt skimming, melder NRK.

Politiet advarer mot det de mener er kortsvindlernes neste mål.

Svindelen med bankkort har økt de siste årene. I fjor måtte norske banker ut med 200 millioner kroner som tyvene har klart å lure til seg enten ved å misbruke stjålne kort — eller ved å kopiere opp falske kort.

Finner nye måter å stjele på Til nå er det minibankene som har vært utsatt. Men siden i fjor sommer har minibankene fått installert sikkerhetsutstyr som skal hindre misbruk. Det gjør at tyvene vil finne nye måter å få tak på pengene våre, mener leder av datakrimavdelingen i KRIPOS, Rune Fløisbom.

Han er bekymret for den internasjonale utviklingen som skjer og mener det bare er et tidsspørsmål før svindlerne også kan slå til i Norge.

Det siste året har både svenske og danske butikker opplevd at tyver har klart å lese av informasjon i kortets magnetstripe og deretter laget falske kort for å få ut penger. Mange kunder slår den hemmelige pinkoden uten å skjerme seg.

Godtroende — Vi er ofte godtroende og ikke vant til å tenke at noen kan utnytte oss, sier Fløisbom til NRK, som mener forbrukerne som hovedregel alltid må holde hånden over terminalen når de slår koden.

Han sier tyver lett kan prøve på å stjele kortet hvis de først har fått snappet opp koden. Samtidig etterlyser han flere betalingsterminaler som beskytter mot innsyn, skriver NRK.

Etterlyser bedre sikkerhet Også Forbrukerrådet etterlyser bedre sikkerhet for kundene:

— Det er bankene som har ansvar for å sikre betalingsterminalene mot innsyn, sier seniorrådgiver Anne Sofie Faye-Lund til NRK.

Hun mener terminalene som ikke har vegg må raskt byttes ut, for å redusere sjansen for at tyvene lykkes i å svindle oss.