KRISTIANSAND: — Jeg synes i grunnen det er greit med dagens ordning, hvor vi selv kan bestemme når vi vil ha besøk, sier Lise Lomeland (28). Få timer etter at hun fødte sitt tredje barn i går morges fikk hun avtalt besøk av sin mor, svigermor, svigerinne og en venninne.

Da Fædrelandsvennen var innom på kvelden, var pappa Bernt Christian på besøk med de to søsknene til den nyfødte, samt en svigerinne og tre venninner med enda et barn. Det var livlig!

Lille Jacob tok seg en spasertur på egenhånd og fant seg et par bleier på en tralle, som han begynte å spise på. Etter en stund syntes han det ble for kjedelig på sykehuset, og tok til å gråte høylydt i korridoren, der de seks voksne og fire barna holdt til.

Fra 15. februar blir det slutt på at barselkvinner kan ta i mot besøk når de vil. Da gjeninnføres besøkstid fra 18 - 19, slik blant annet Rikshospitalet har.

— Det var synd! sier de besøkende kvinnene, som alle nylig har ligget på barselposten.

— Hvis du bare får besøk én time på sykehuset, blir du ensom, sier Eva Farias.

— Hvis du er i form, er det kjedelig å ligge på sykehus og vente på besøk, sier svigerinne Heidi Lomeland.

Lise Lomeland synes det er bedre å få besøk på sykehuset enn hjemme.

Litt stas

— Det er jo litt stas å få besøk på sykehuset. Dessuten er det lettere, fordi besøk ikke varer så lenge på sykehus. Du kan sende folk bort etter kort tid. Hvis besøket hadde vært hjemme, hadde en måtte stelle og diske opp, sier Lise Lomeland.

Men venninne Nina Dvergsnes har sans for ordnet visittid.

— Da jeg fødte min første, fikk jeg mye besøk og ble veldig trøtt av det. Det var første barn blant venninnene og første barnebarn på begge sider i familien, sier hun.

Det er dette som er årsaken til at visittiden innføres igjen på barselposten.

— Ordningen har fungert dårlig. Det har vært et renn fra klokken 10 om morgenen til ti om kvelden. Det har vært vanskelig for kvinnene å avvise besøk, selv om de har hatt lyst. De har ikke våget, sier enhetsleder på barsel, Liv Hardang.

Forstyrrelser

Besøkende har gjerne kommet når mor og barn endelig har sovnet.

— Det er mange forstyrrelser som er veldig uheldige, sier Hardang.

Hun mener uroen også kan gå ut over muligheten til en god mor-barn-binding fra starten.

— Når det korte liggetiden til barselkvinnene gjør dem opptatt med så mye besøk, blir det vanskelig for oss å avtale tid til undersøkelser, veiledning og informasjon, sier Hardang.

Mange barselkvinner trenger dessuten betydelig hjelp for å få til ammingen.

Nei til besøksrom

15. februar forsvinner også besøksrommet, som blir gjort om til pasientrom. Da må barselkvinner ta imot besøk på rommet.

  • Det skal bli trangt på to-sengsrommet hvis alt besøket må komme på én gang. Da får en ikke pratet med noen! sier Lise Lomeland.