KRISTIANSAND: — Vår hovedbekymring treffer Sørlandet hardere enn noen annen landsdel. At regjeringen ikke klarer å ta ned igjen bruken av oljepenger fra kriseåret 2009 vil føre til økte renter samt fyre opp under en allerede for sterk kronekurs, sier Bernander til fvn.no.

For dyre Den nybakte NHO-direktøren er bekymret for de mange industribedriftene på Agder som lever av å selge sine produkter til utlandet. Bernander frykter høy kronekurs vil gjøre sørlandsbedrifter lite attraktive i et globalt perspektiv fordi tjenestene blir for dyre.

— Sørlandet er eksportregion nummer én i Norge. Og uansett hvor flinke de er i eksempelvis NODE-klyngen eller ved den nye solcellefabrikken i Kristiansand, så klarer bedriftene ikke å veie opp for den forverrede konkurransesituasjonen som sterkere kronekurs representerer, sier Bernander.

Færre dansker Han er også bekymret for reiselivet på Sørlandet ettersom en høyere kronekurs vil skremme utlendinger fra å velge Norge som reisemål.

— Sørlandets innsats for å trekke flere av våre gode naboer i Danmark og Tyskland til fjordlykke eller fjellgleder blir langt vanskeligere, tror Bernander.

Som direktør for Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) representerer Bernander 20.000 bedrifter i Norge. Han har lang fartstid som næringslivsleder på Agder.

Dropper ops-prosjekter Av positive sider ved statsbudsjettet for 2010 trekker NHO-direktøren fram økt satsning på samferdsel.

— Vi kan glede oss over at regjeringen bruker mer penger på samferdsel selv om de ikke fullt ut oppfyller innholdet i Nasjonal transportplan. Det som er synd er at det ikke satses videre på såkalte OPS-prosjekter (Offentlig privat samarbeid), som ny motorvei mellom Kristiansand - Grimstad var et eksempel på. Prosjektet ga oss mer vei på kortere tid og for mindre penger, sier Bernander.