Foto: Helge Corneliussen

KRISTIANSAND: — Min klient har 20.000 kroner til gode i feriepenger. Hun var ansatt på kontoret til Degus Bau i Sørlandsparken fra november 2007 til juli 2008. Selskapet Degus Bau har vi ikke hørt noe fra, sier advokat Arvid Kjærvik .Den polske kvinnen er bosatt i Norge. Hun synes saken er blitt en så stor belastning at hun ønsker å være anonym.

Degus Baus norske advokat, Bjørgulv Rygnestad, hevdet i retten i går at begjæringen må avvises i Norge.

— En konkursbegjæring må fremsettes i Ungarn, der selskapet har hovedkontor og sin hovedvirksomhet, sa Rygnestad.

— Det vil være underlig om ikke Kristiansand tingrett godtar begjæringen. Selskapets hovedvirksomhet var på E 18-anlegget i Norge og selskapet hadde norsk revisor og regnskapsfører, hevdet advokat Arvid Kjærvik.

Dermed er det rettslige etterspillet om restlønn for E 18-jobben i gang.

Usikker

I to år har Fædrelandsvennen skrevet om ungarske arbeidere som har kjempet en innbitt lønnskamp. Noen har kjempet i over to år uten resultat. Mange har til gode feriepenger.

Den polske kvinnens offensiv i rettssystemet blir derfor fulgt med argusøyne av andre Degus Bau-ansatte, som ved en konkurs håper at det norske lønnsgarantifondet vil åpne pengesekken.

Hvis saken havner i Ungarn, er Kjærvik usikker på om lønnsgarantifondet dekker kravene.

— Det vil også være håpløst for min klient å skulle dra til Ungarn for å begjære selskapet konkurs der, sier Kjærvik.

Tre selskap

Bemanningsselskapet Degus Bau hadde 100 ansatte i Norge. Da Meister trakk seg fra E 18-anlegget i juli i fjor, mistet også Degus Bau sin kontrakt.

Men Degus Bau-sjefen Jörg Wursach hyret inn ungarere på E 18-anlegget via Makon GmbH. Wursach benyttet også et tredje selskap, Kristiansand Hus og Anlegg på E 18-anlegget. Noen har vært ansatt i alle tre selskapene.

Foto: Helge Corneliussen

I august reiste ungarerne. Degus Baus advokat i Norge, Bjørgulv Rygnestad , sier selskapet har dårlig med penger og at de nye jobbene i Ungarn og Romania ikke er så fete at det er nok penger til å gi E 18-arbeiderne fullt oppgjør. Vet ikke

— Hvor mange har fortsatt penger til gode hos Degus Bau?

— Det kan jeg ikke svare på. Jeg vet ikke, sier Rygnestad.

Norsk Arbeidsmandsforbund har 50-60 krav fra ungarere liggende.

— Vi har besluttet å komme til bunns i én av sakene, den best dokumenterte, sier nestleder Helge Haukeland.

Også lillesandsadvokat Ole Johan Storaker har misfornøyde ungarske klienter.

— Jeg vil avvente og se hva som skjer i tingretten, sier advokat Ole Johan Storaker.

VENTER: Telek István, Chordas Attila og Weimert Rezö har vært flere ganger i Norge for å få resten av lønna de mener å ha krav på. De venter fortsatt og er nå spente på om arbeidsgiveren deres blir slått konkurs. FOTO: HELGE CORNELIUSSEN