KRISTIANSAND: Nå reageres det på den råflotte beliggenheten mot elva.

— Det er klart at tre båthus privatiserer denne delen av elvebredden, og stenger litt mot elva. Jeg skulle ønske at de ikke var der, for å si det sånn, uttaler Grete Kvelland Skaara (KrF), leder av byutviklingsstyret.

Så godt som hele strandpromenaden fra Galgebergtangen til brannstasjonen er ryddet for private hindringer. Men nå kommer unntakene til syne.

I reguleringsplanen for Elvebredden sør, vedtatt i juni 2002, har bystyret godkjent tre båthus på inntil 60 kvadratmeter grunnflate, og fem meter mønehøyde.

Sløsing

— Båthus ved Kvadraturen høres veldig spesielt ut. Nå har vi fått flyttet ut KMV og gud vet hva fra sentrum, og så plasseres det båthus her. Dette er sløsing av verditomter, mener Alf Holmelid, leder av Kristiansand SV.

Han husker at han hadde innvendinger mot planen da den ble vedtatt, men kan seks år senere ikke minnes de tre båthusene spesielt.

— Det er ingen saklig grunn for at båthus skal prioriteres i et sånt område, slik at de sperrer mellom allmennhetens ferdsel og vannflaten, mener Holmelid

SV-veteranen mener kommunen i dette tilfellet, som så ofte ellers, har valgt minste utgifts vei. I stedet burde man tilbudt erstatningstomt utenfor sentrum.

— Politikerne i Kristiansand har ikke tatt innover seg signalene fra myndighetene, men fortsetter å selge unna miljøverdier for å få fatt i andre miljøverdier. Dette er kortsiktig økonomi, og noe det burde være slutt på i 1980-årene, mener han.

Reguleringsplanen inneholder også andre byggetrinn av Lahelle Brygge, med 35 leiligheter som Kruse Smith skal starte å bygge i år, og tilrettelegging med en liten offentlig badestrand og strandpromenade, som passerer bak båthusene.

Helt ok

Hans Otto Lund (H), som i likhet med Holmelid satt i byutviklingsstyret i 2002, synes båthusene passer greit inn og tilfører et maritimt innslag der det tidligere var båtverft og diverse bygninger.

— Jeg synes ikke dette gjør noe, så lenge det ikke hindrer sikten mot elva eller ødelegger for strandpromenaden. Hvis dette skulle til for å få løst planen, er det helt ok, mener Lund.

Da byutviklingsstyret for et par år siden var på befaring i området, var det flere som reagerte da de så fundamentene for båthusene. Men avtalen var ugjenkallelig.

— Vi spurte om det, men fikk til svar at kommunen ikke kunne gå tilbake på avtalen. Hadde dette vært i dag, ville vi prøvd å få til en annen løsning, fastslår Grete Kvelland Skaara, som har sittet i utvalget siden 2003. Det har også Aase G. Paulsen (Ap).

— Ideelt sett skulle jeg ønske det ikke var nødvendig å lage brudd i en sammenhengende strandpromenade, men jeg kjenner bakgrunnen for avtalen for dårlig, sier Paulsen.

Men også hun har lagt merke til de sjeldne båthusene på elvebredden.

— Det er en veldig eksklusiv plassering, fastslår Paulsen.

- Skulle bare mangle

— Å få erstattet våre båtplasser skulle bare mangle, slik jeg ser det. Vi har en rett, som alle andre, til å slåss for de kvaliteter vi sitter på. Dessuten har dette vært ute på høring i øst og vest, sier Jo van der Eynden, for mange kjent som fylkeskommunens utrettelige forkjemper for kystkultur.

Van der Eynden bor i Kuholmsveien, i huset rett bak båthusene, og ektefellen hadde fra før tinglyst rett til to båtplasser. Disse ble erstattet med et båthus med to båtplasser i planen fra 2002. — At noen i 2008 sier de ikke burde vært bygd - det må de gjerne mene, men toget er gått, konstaterer han.

Eierne av de to andre båthusene er Ivar Andersen og Mette-Marie Salvesen, som fra før eide henholdsvis ett båthus og to båtplasser.