OSLO/AGDER: — Jeg tror jeg har noe å bidra med ut ifra den kunnskapen jeg har om politisk arbeid og det nettverket jeg har opparbeidet meg i Oslo, sier Klungland til Fædrelandsvennen.

Denne uken foreslo AUF i Vest-Agder ham som ny fylkesleder. Dermed er det duket for personkamp i Ap. For etter det Fædrelandsvennen kjenner til, ønsker dagens fylkesleder, Berit Kittelsen, å fortsette. Hun har vært leder i to år.

Stortingsplass

Blir Kittelsen gjenvalgt, vil hun ha en god plattform for å kunne kjempe om stortingsplassen som blir ledig etter nettopp Klungland neste høst. Taper hun ledervalget på årsmøtet 8. mars, vil det kunne være et skudd for baugen i forhold til en plass på Løvebakken.

I forrige nominasjonsvalg tapte Kittelsen knepent kampen om andreplassen bak Klungland for Kari Henriksen, som nå er statssekretær i helse- og omsorgsdepartementet.

Klungland understreker for egen del at han ikke har noe imot Kittelsen.

— Jeg har ikke noe stygt å si om henne. Men samtidig er politikken mange ganger sånn at velger du noe, må du velge bort noe annet. Nå stiller jeg meg til disposisjon, så får vi se.

— Hvorfor gir du deg ikke med politikken etter nærmere 13 år på Stortinget?

— Jeg har sagt at jeg kommer til å være et politisk menneske så lenge det er urettferdighet i verden. Derfor kommer jeg ikke til å gi meg med politikk, sier Klungland.

Kampvotering?

AUF-leder Silje Langøy ønsker ikke å kommentere Klunglands kandidatur og henviser til nyutnevnt leder av valgkomiteen, Per Iversen fra Mandal. Han tok over etter at Trine Klungland trakk seg fra vervet da hennes mann ble foreslått av AUF.

— Jeg kan bekrefte at det er kommet et forslag på Rolf Terje Klungland, og at Trine derfor gikk ut, sier Iversen.

— Blir det kampvotering mellom Klungland og Kittelsen?

— Det vil jeg ikke kommentere, sier Iversen.

Berit Kittelsen legger på når hun hører hvem som ringer.

Støtter Klungland

Lederen i Klunglands lokallag i Kvinesdal, Nils Harald Rennestraum, ser lyst på mulighetene til å få Klungland som fylkesleder.

— Hvis dette stemmer, er det positivt. Hans lange erfaring og brede kontaktnett sentralt må jo være en fordel for fylkespartiet, mener han.

Tidligere fylkesleder Tom Rune Thorvaldsen vil ikke kommentere navn. Men sier på generelt grunnlag:

— Vi får håpe den som blir valgt, er den beste. Men historien har vist at det ikke alltid er tilfelle.

Støtter Kittelsen

Arbeiderpartiets varaordfører i Kristiansand, Mette Gundersen, håper Berit Kittelsen gjenvelges som fylkesleder.

— Berit og resten av styret har gjort en god jobb. Jeg ser ikke noe behov for utbyttinger nå. Vi bør tenke langsiktig og gi både lederen og resten av styret mer enn to år, sier Gundersen.

— Flere kandidater til ledervervet er ikke dramatisk. Alle kommunepartier har muligheten til å spille inn kandidater. Så blir det opp til valgkomiteen og årsmøtet, sier varaordfører Gundersen.