KRISTIANSAND: I disse dager forbereder Spesialenheten for politisaker en bevisoppgave mot den 34 år gamle politimannen, som jobber ved forebyggende avdeling i Agder politidistrikt. Bevisene vil etter det fvn.no forstår bli oversendt til Kristiansand tingrett innen en uke.

— Forelegget er ikke vedtatt. Dermed sendes bevisoppgaven til tingretten, hvor det blir hovedforhandling, sier sjefen for Spesialenheten, Jan Egil Presthus, til fvn.no.

Påkjørselen skjedde da politibetjenten med sivil politibil tok opp jakten på syklisten langs promenaden på vestsiden av Otra i september i fjor. Politimannen kjørte i sykkelen bakfra, slik at syklisten, en 22 år gammel mann fra Kristiansand, ble kastet flere meter bortover betonghellene. Mannen ble ikke alvorlig skadet i påkjørselen, men fikk skrubbsår over store deler av kroppen. Han måtte slutte på skolen etter hendelsen.

Henlagt

Kort tid etter påkjørselen ble politibetjenten anmeldt til Spesialenheten for politisaker. I februar ble saken henlagt hos Spesialenheten, men syklisten og hans forsvarer Knut Henning Larsen klaget vedtaket inn for Riksadvokaten.

Der var man ikke enige i henleggelsen, og saken ble sendt tilbake til Spesialenheten med ordre om å utferdige et forelegg på 10.000 kroner.

— Saken ble henlagt etter bevisets stilling, men Riksadvokaten vurderte dette annerledes enn oss i spørsmålet om pågripelsen var nødvendig for å sikre bevis. Det var en relativt alvorlig handling som førte til pågripelsen. Politibetjenten oppfattet situasjonen slik at han solgte narkotika ved en skole, sier Presthus.

22-åringen, som betegnes som en kjenning av politiet, ble observert av politibetjenten da han ga tabletter til og mottok penger fra en ukjent person utenfor Kvadraturen videregående skole. Det hører med til historien at 22-åringen senere i Kristiansand tingrett ble dømt til betinget fengsel i 24 dager, samt en bot på 3000 kroner, for blant annet kjøp og besittelse av narkotika samme dag som påkjørselen skjedde.

- Grov uforstand

Selv om ulovlig narkotikahandel fant sted, mener Riksadvokaten i motsetning til Spesialenheten at måten pågripelsen skjedde på ikke var akseptabel. Riksadvokaten mener 34-åringen bør straffes for brudd på både straffeloven og veitrafikkloven, og hevder politibetjenten har utvist grov uforstand i tjenesten.

Politibetjenten ønsker selv ikke å kommentere saken overfor fvn.no, men viser til sin forsvarer, advokat Jens-Ove Hagen, som lenge har vært juridisk rådgiver for Politiets Fellesforbund.

- Min klient synes dette er urettferdig og ubegrunnet. Forelegget er noe han ikke kan akseptere. Det var en kontrollert pågripelse for å sikre bevis som ellers ville gått tapt. Mannen ble tatt med narkotika på seg. Han visste at han hadde politiet etter seg, og kunne stoppet, sier Hagen.

— Har han noen betenkeligheter med å la saken gå for retten?

— Nei, hvorfor skulle han ha det? Nå får han sjansen til å få saken avgjort av en uavhengig domstol.

Syklisten fornøyd

Den 22 år gamle syklisten er nå inneforstått med at han må vitne mot politibetjenten i retten, og er ifølge hans forsvarer glad for å ha blitt hørt av Riksadvokaten.

— Min klient er glad for at Riksadvokaten har tatt klagen til følge, og at de dermed er enige med oss, sier forsvarer Knut Henning Larsen til fvn.no.

Foreløpig er det uklart når rettssaken vil starte i Kristiansand tingrett.

— Jeg utarbeider nå bevisoppgaven, og oversender den til retten for behandling. Dette blir en ordinær straffesak, sier leder av Spesialenheten i Vest-Norge, advokat Einar Drægebø, som skal møte som aktor i retten.

I forelegget som er utferdiget av Spesialenheten heter det at dersom ikke 34-åringen betaler 10.000 kroner, ilegges han en straff på fengsel i ti dager.