OSLO: Tirsdag tok Økokrim ut tiltale for grovt bedrageri mot en 38 år gammel mann fra Fetsund og en 43-åring fra Lyngdal. Flere andre har vært siktet i den omfattende bedragerisaken, men for dem er saken henlagt etter bevisets stilling.

Blant de siktede var den dømte Finance Credit-sjefen, Torgeir Stensrud, som nå er blitt renvasket av Økokrim.

Millionær fra Farsund

Den mest kjente av personene som har blitt lokket inn i spekulasjonene, er den 67 år gamle Farsund-kvinnen, Tove Mikalsen. Ifølge tiltalen er hun ved minst tre anledninger blitt lurt til å investere i alt tre millioner kroner, men i stedet for å få skyhøy avkastning har millionæren fra Farsund måttet gi opp håpet om å se sine millioner igjen.

Selv om mange penger er tapt i spekulasjon, hadde hun i siste skatteligning en skattepliktig formue på rundt 21 millioner kroner.

Et ektepar fra Sørlandet som også har vært siktet, fikk også sine saker henlagt. De har imidlertid tapt alt de eide fordi de selv deltok i en pyramidelignende investering.

I fem år

Ifølge tiltalen skal de to stå til rette for bedragerier på i alt 27 millioner kroner. Storparten av beløpet gjelder tiltalepostene som Fetsund-mannen nå svare for.

Han er også tiltalt for dokumentfalsk og heleri. Den medtiltalte har medvirket til dette, men selve produksjonen av de falske dokumentene skal ha foregått på Fetsund.

Bedrageriene skal ha foregått over en periode på fem år, mellom 2002 og 2007. I tillegg til en rekke nordmenn som har «investert» mellom 100.000 kroner og en halv million, er det også flere svensker som har blitt frister av løftene om skyhøy avkastning.

Valuta

De fleste av de bedratte har slått seg til ro med at de har investert i et «høyavkastningsprogram», men andre som har bedt om mer konkret informasjon har fått tilbakemelding om at det dreide seg om valutahandel.

I noen tilfelle har «investorene» blitt lovet 25 prosent avkastning per måned, et nivå som er vanlig ved såkalte pyramidespill.

Saken er ennå ikke berammet. De to er satt under tiltale ved Oslo tingrett.