KRISTIANSAND/MANDAL: — Det er forbud mot alt annet enn rent trevirke på sankthansbålet. Dersom noen absolutt vil brenne ei sjekte, må de søke om tillatelse i den enkelte kommune, forteller brannsjef i Brannvesenet Sør IKS, Jon Inge Aasen, til fvn.no.

Årsaken til forbudet mot sjekter på bålet er at trevirket etter all sannsynlighet er behandlet med bunnstoff som utvikler farlig røyk når det brennes.

Aasen peker på at man ikke skal benytte sankthanskvelden til å bli kvitt gammelt rusk og rask fra kjeller og loft. Dermed er det heller ikke tillatt å uten videre å slenge eksempelvis en gammel sofa på bålet på sommerens lyseste kveld.

— Det skyldes at også en sofa er full av avfallstoffer, og avfallsstoffer er det altså ikke tillatt å brenne uten tillatelse, sier Aasen.

Glade for regnet

Etter brannen i Froland er brannmannskapene nå lettet over regnet som har kommet på Agder.

— Ja, det er veldig gledelig. Nå har det kommet såpass mye regn at vi vil kunne avvikle årets sankthansfeiring som normalt.

- Hvordan ville dere gått feiringen i møte dersom regnet ikke kom?

— Da hadde vi nedlagt totalforbud mot bålbrenning for privatpersoner, og det ville bare blitt noen helt få bål på hele Agder, sier Aasen.

— Nå er vi glade for at publikum kan få hygge seg rundt bålene sine.

Det blir trolig en relativt normal sankthanskveld for brannmannskapene mandag.

— Vanligvis merker vi ikke noe spesielt trykk sankthansaften. Folk er veldig påpasselige. Det er likevel viktig å understreke betydningen av å slukke bålet ordentlig før man tar kveld, og at man plasserer bålet på et fornuftig sted, eksempelvis et svaberg, poengterer Aasen.

Viktig at voksne tar ansvar

Norsk brannvernforening advarer også mot uvettig bålbrenning sankthans og ber folk respektere det generelle bålforbudet i skog og mark.

— Sankthansfeiring med bålbrenning er en hyggelig tradisjon, ikke minst for barna. Men det er viktig at voksne tar ansvar for at bålbrenningen skjer på lovlig vis og i trygge former, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening i en pressemelding.

Kilde: DSB Pass på grillen også

Det er ikke bare bålet som er en potensiell fare sankthansaften. Også grillen må man passe godt på.

— Det er sosialt og hyggelig å grille, men dessverre er ikke kosen helt risikofri. I tillegg til brannskader hos personer skjer det beklageligvis også en del branner i forbindelse med grilling. Med de voldsomme skogbrannene på Sørlandet friskt i minne, er det all grunn til å være forsiktig med grillkosen, sier informasjonssjef Ingrid Holm Svendsen i TrygVesta til Fædrelandsvennen.

— Nylig hadde vi her i Bergen en stygg episode der barn brukte en engangsgrill, og ikke slukket den på en skikkelig måte. Verdier for 13-14 millioner gikk tapt, påminner Holm Svendsen.

Les mer: Engangsgrill startet brannen (Ekstern link.)