BYKLE: — Hvorfor får vi ikke lov til å være med å slukke? Den erfarne helikopterflygeren Einar Andersen (64) i Scan Aviation, tidligere Fjellfly på Hovden, er nesten på gråten der han ser ordfører Sigmund Pedersen på TV-skjermen bønnfale myndighetene om mer helikopterhjelp til å slukke skogbrannen.

Scan Aviation har to helikoptre av typen AS 350 B2 som hver kan benytte 1000-liters brannbøtter.

— Men det er bare selskapet Helitrans som får lov av Direktoratet for samfunnsberedskap å slukke skogbranner. De har en Bell 214, som er aldeles utmerket, men hvorfor ikke bruke lokale helikoptre som raskt kan settes inn i en skogbrann i det distriktet de holder til? Hvis det ble en annen organisering, er det nok av helikoptre å ta av i landet. Men de må settes inn på et tidlig stadium når det brenner. Hadde det vært gjort i Froland, hadde vi ikke hatt den situasjonen vi har i dag, sier Andersen.

Ikke svar

Onsdag sendte Andersen en e-post til direktoratet. I denne skriver han blant annet: ”Vi ønsker å gå til anskaffelse av brannbøtter (Bambi-Bucket) med kap på ca. 1000 ltr. Spørsmålet er hvordan vi skal kunne komme i betraktning ved en eventuell brann hvor det er aktuelt å bruke andre helikoptre utover den kontrakterte Bell 214 fra Helitrans.”

Andersen og Scan Aviation hadde i går ettermiddag ikke fått svar.

— Men dere har ikke brannbøtter i dag. Hvordan kunne dere da vært med å slukke?

— Det er bøtter på stedet. Når mannskap på de helikoptrene som er der må hvile, eller når helikoptrene må ha teknisk ettersyn, kunne vi jobbet.

Lokale brannhelikoptre

Nå har Andersen skrevet til Bykle og Hovden Vekst og bedt dem om økonomisk bistand til anskaffe en til to brannbøtter til en pris av 100.000 kroner stykket. Han vil også invitere til samarbeid i setesdalsregionen for å kunne sikre en rask innsats med lokale brannhelikoptre om det begynner å brenne igjen.

— For øyeblikket jobber ett av helikoptrene på Vestlandet og ett ved Stavanger. Men vi kan snu på øyeblikks varsel om noen vil bruke oss, sier han.

Fædrelandsvennen ba brannsjef Ove Frigstad på brannstedet i Mykland om en kommentar på innspillet fra Andersen.

— Dette skal jeg nå bringe videre til ordføreren og justisminister Knut Storberget, sa han.