GRIMSTAD: — Vi har, i nær kontakt med kommunelege i Grimstad, Ole Møster satt i verk en rekke tiltak etter at jenta ble innlagt, sier vikarierende rektor ved skolen, Rita Johnsen.

Tiltakene går i all hovedsak ut på å informere elevene om symptomer på sykdommen og om viktigheten av å oppsøke lege umiddelbart.

— Vi har mandag morgen hatt flere informasjonsmøter; først med lærerne som hadde undervisning i første time, og deretter med de ulike klassene, sier Johnsen.

Ikke aktuelt å stenge

Gjennom helga har rektor Johnsen vært i tett dialog med kommunelegen, og de er blitt enige om at undervisningen skal foreløpe som normalt, og at det ikke er noen grunn til å stenge skolen.

— Vi har gjennomført de tiltak som kommunelegen har gitt beskjed om, og han har sagt at vi ikke behøver stenge. Det er samtidig viktig for meg å understreke at vi ikke «synser» i denne saken. Dette er for alvorlig til at vi bare synser, og vi har brukt kompetansen til kommunelegen for å sette i gang tiltak, sier Johnsen.

- Hvordan har elevene reagert?

— Jeg synes de har reagert fornuftig og avbalansert. Mange har stort behov for informasjon, og enkelte kommer på egenhånd og etterspør mer informasjon. Det er viktig for oss nå at det ikke blir noen panikkartet stemning på skolen, samtidig som elevene tar eventuelle symptomer på alvor.

- Hvordan synes du selv det er å være rektor i en slik situasjon?

— Enkelte ganger oppstår det situasjoner i store organisasjoner som man bare må takle. Jeg synes vi har fått god hjelp og veiledning fra kommunelegen, sier Johnsen.

Forebygger sykdommen

Smittevernlege Ole Møster sier til fvn.no at det vanligvis er personer i den smittedes nære omgangskrets som blir smittet, og at det derfor ikke er noen grunn til å stenge hele skolen.

— Vi har satt i gang forebyggende behandling av søsken, og én enkeltelev som skal ha drukket av samme flaske som den smittede, sier Møster.

Den forebyggende behandlingen består av en mindre antibiotikakur.

- Hvilke råd har du til dem som er bekymret for smitte?

— Legg vekt på normal, god hygiene og gå én gang ekstra til lege, oppfordrer Møster.

Symptomer på hjernehinnebetennelse kan være hodeverk, stiv nakke, feber, slapphet og hudutslett. Møster sier sykdomsforløpet kan gå svært raskt fra man er frisk til man er alvorlig syk, og at det derfor er ekstra viktig å være observant.

Dahlske videregående i Grimstad er en storskole sammeslått av tre tidligere frittstående skoler; Frivoll vgs., Sørlandets Tekniske Fagskole og Dahlske videregående skole. Skolen har 750 elever.