KRISTIANSAND: — Elgjakten skremmer dyrene ut på veiene. For å unngå jegere og hunder, beveger elgen seg til nye områder, og dermed øker risikoen for at den krysser veier på sin ferd vekk fra jegerne, sier Emma Elisabeth Vennesland, ass. informasjonsdirektør i If Skadeforsikring.

Tall fra Transportøkonomisk institutt (tøi) viser at det på Sørlandet skjedde 348 bilulykker i 2007 hvor årsaken var påkjørsel av hjortevilt. Det skjedde noen flere ulykker i Aust-Agder enn i Vest-Agder. Med hjortevilt menes elg, hjort og rådyr.

Statistikk fra If viser at 40 prosent av ulykkene skjer i oktober. Det betyr at det statistisk sett vil skje fem påkjørsler av disse dyrene i Agder i løpet av oktober.

Trolig er tallet en del høyere ettersom flere ikke varsler viltmyndighetene eller politiet om ulykkene.

Rådyrene er mest utsatt i trafikken, og er innblandet i over 60 prosent av påkjørslene. Det er likevel elg og hjort som forårsaker størst skade.

I tillegg til personskade fører kollisjon med skogens mange dyr til store materielle skader. I 2007 utgjorde på landsbasis utbetalingene til If alene hele 40 millioner kroner fordelt på vel 1.200 skader.