VENNESLA: — Jeg føler dyp sorg over alt han har gjort. Nå er han nødt til å gjøre opp for seg, og prøve å etablere et liv uten vold, sier Synøve Marie Dyrskog (41).

Gjennom Fædrelandsvennen får hun vite at sønnen igjen er siktet for vold, også denne gang under Skalldyrfestivalen i Mandal slik han ble under samme arrangement for to år siden. Det er noen måneder siden hun snakket med ham sist, så det lenge siden hun mistet kontrollen på gutten.

Les også: 13 voldsepisoder på to år

Les også: – De ødela livet mitt

— Jeg har gjort alt i min makt for å få ham på rett kjøl. Men du vet, han er jo blitt 19 år nå. Da gjør han som han vil, sier hun.

Hun beskriver de siste to årene som svært tunge etter at alle voldssakene eksploderte og var gjenstand for mye mediaoppmerksomhet. – Jeg gjorde hva jeg kunne for at han skulle være hjemme om kveldene, og måtte han ut satt jeg bare her og ventet, forteller Synøve.

Normal oppvekst

Mammaen beskriver guttens oppvekst som helt normal og fin. – Jeg finner ingen forklaring i hans oppvekst som skulle tilsi at han begynte med vold for to år siden. Han var en vanlig, høflig gutt, både hjemme og på skolen, sier hun.

Moren forteller at han etter ungdomsskolen startet på en utdannelse innen byggfag, og drømte om å bli snekker. Utdannelsen har han fortsatt med i fengsel, og hun håper han klarer eksamen etter hvert.

Vi er hjemme hos mor til Synøve, og også guttens bestemor nikker over at han var snill. – Han var verdens greieste. Og så begynte dette med vold å skje, sier bestemoren som forteller at også hennes hverdag har vært fryktelig på grunn av barnebarnets atferd.

Hun forteller at hun før på dagen hadde vært i kontakt med advokaten for å få jobbet for at 19-åringen skal bli flyttet til byens fengsel, slik at familien kan ta seg bedre av ham.

I gjenger

Synøve sier at sønnen ikke er alene om å ha all skyld. – De har ofte opptrådt i gjenger, der det å hjelpe andre har vært viktig. Og så har de hisset hverandre opp. Dette sammen med alkohol har vært en viktig grunn til at volden har skjedd, sier hun.

Hun sier hun tenker på voldsofrene for sønnens handlinger. – Det er fryktelig å tenke på, og det er ikke vanskelig å be om unnskyldning for hva han har gjort mot dem. Riktignok ikke alene, men det gjør det jo ikke lettere, sier mammaen.

Hun har altså mistet kontaktet med gutten, men nå håper hun at han ønsker å ta i mot en hånd fra henne igjen. – Jeg vil gjerne hjelpe, uten at jeg helt vet hva jeg skal gjøre, sier hun.

41-åringen er imidlertid klar på at sønnen må gjøre opp for seg og stå til ansvar for sine handlinger. – Han er ingen dumrian, tvert i mot. Så han må ta et valg: Vil han få seg et liv må han jobbe hardt for det, sier Synøve.

— Jeg skal i alle fall hjelpe ham så godt jeg kan, sier hun.

Relaterte artikler:

17-åring skryter av voldsdommene på nettsted

Aktor: — All tillit er brutt

Nå må 17-åringen sone

18-åring i varetekt etter nyttårsvold — igjen

Fengslet i fire uker

17-åring løslatt mot ny husarrest

Voldsdømte slettet Blink-profilene

17-åring kan gå fri

Slapp husarrest — skallet ned mann

Voldstiltalt (17) dømt til husarrest hele juleferien

Voldsoffer: — Veldig vondt