IVELAND: – Ikke bra nok, innrømmer politikerne.

Hytta er foreløpig ikke UDI-godkjent.

– Det er det beste alternativet vi kan tilby per dato. Men det er ikke et bra alternativ. Det er ikke offentlig kommunikasjon og fire-fem kilometer til butikk, sier Hans Ivar Leesland (H) kommunestyremedlem i Iveland.

Han mener de fem asylantene kommunen har sagt ja til å ta imot isoleres, og at de burde bodd mer sentralt, i Vatnestrøm eller Birketveit. Campinghytta man endte opp med ligger ved Ogge Gjesteheim. Den har en grunnflate på om lag 55 kvadratmeter, har strøm og innlagt vann. Om det blir en familie eller fem personer som er fremmede for hverandre som flytter inn, vet man først når Kristiansand statlige mottak skal fordele de 195 asylsøkerne, som trolig kommer til Sørlandet i begynnelsen av februar.

Ville si nei

– Administrasjonen fikk i fjor høst kort tid på seg til å finne plasser, men det var verken ledige hus eller leiligheter. Det er ikke annet å oppdrive, forklarer ordfører Ole Magne Omdal i Iveland.

Omdal mener campinghytta er fullt brukbar.

– Jeg hadde gjerne sett at vi hadde et annet alternativ. Noen i kommunestyret mente vi burde si nei til å ta imot asylanter på bakgrunn av boligkapasiteten vår, men vi ønsket å få dette til.

– Ville du bodd her selv?

– Du vet jo hvordan jeg bor, sier ordføreren og tenker på sin avsideliggende gård.

Må godkjennes

Leder av flyktningetjenesten i Kristiansand, Petter Stranger, ser ikke store problemer med å plassere fem asylsøkere på ei hytte. Han viser til boforhold av varierende kvalitet rundt om i landet. I fjor ble store telt tatt i bruk for å huse asylanter på Østlandet.

Når avtalen om desentralisert asylmottak er signert, skal UDI godkjenne alle boliger som tas i bruk. Kravet er nøkternt, men forsvarlig.

Ordfører Ole Magne Omdal sier han er usikker på om campinghytta på Ogge godkjennes til formålet.

– Hva med integreringen når du bor på et dels isolert sted?

– De skal ikke integreres før søknaden om oppholdstillatelse er behandlet, sier Petter Stranger.

– Hvilket ansvar har kommunene overfor asylsøkerne?

– De skal få tilbud om grunnskoleundervisning, voksenopplæring, barnevern— og helsetjenester.