BIRKENES: — Foranledningen for situasjonen er at en dame og hennes samboer ble oppsøkt av flere personer. Samboeren ble bundet og kneblet, mens kvinnen ble tatt med som gissel, sier operasjonsleder Frank Solås i Agder politidistrikt, til fvn.no.

Hendelsen skjedde i dag tidlig i nærheten av Hobbesland i Birkenes kommune.

Omstendighetene rundt hendelsen er så langt ikke klarlagt i detalj. Politiet mener at personene skal ha forsøkt å rane det aktuelle huset. Hvorvidt gjerningspersonene skal ha fått med seg noe, er ukjent,

Jaktet på bensin

I natt ble det begått innbrudd ved Birkeland barnehage. Politiet fikk klokka 06.57 i dag tidlig melding om at datamaskiner var blitt stjålet fra barnehagen. I formiddag ble en varebil som hadde gått tom for bensin observert ved en bro på Hobbesland i Birkenes.

Én mann i 30-årene fra Kristiansand skal ha gått rundt til forskjellige hus og sagt at han var tom for bensin. Beboere i området skal ha oppfattet mannen som mistenkelig og kontaktet politiet. Ved 9-tiden kom en politipatrulje til stedet og fant mannen, som stod ved siden av en varebil.

Litt senere, klokka 09.20, kom en rød Opel Vectra kjørende. Kvinnen, som senere ble gisseloffer, kjørte en rød Opel Vectra. En mann satt også inne i bilen og politiet fant bilen høyst mistenkelig.

Mannen nektet å slippe kvinnen og truet samtidig med å skjære over halsen på kvinnen. Etter én time fikk politiet overtalt mannen til å slippe kvinnen. Selv nektet mannen å overgi seg. Offeret ble ikke fysisk skadet, men fikk i etterkant av hendelsen hjelp av helsevesenet.

Forhandlet i to timer

Store politistyrker med forhandlere i spissen ble sendt til Solborgsbrua i Birkenes hvor mannen nektet å forlate bilen. Ifølge politiets innsatsleder på stedet, Glenn Sollid, truet mannen med å ta sitt eget liv.

I drøyt to timer, fra klokka 09.20 til klokka 11.52, ble det forhandlet før mannen overgav seg. Han ble da pågrepet og kjørt vekk av politiet.

Utover ettermiddagen vil etterforskere og kriminalteknikere fra Agder politidistrikt undersøke åstedene knyttet til saken. Politiet skal ha funnet tyvegods som stammer fra Birkeland barnehage i varebilen som var gått tom for bensin.

Væpnet politi fra Grimstad og Kristiansand, samt enheter fra Utrykningspolitiet. Flere ambulanser og lege ble også sendt til stedet. Veiene i området ble dessuten sperret mens aksjonen pågikk.

Politiet har her pågrepet en av personene. (Foto: Reidar Kollstad) Foto: Reidar Kollstad