MANDAL: – Det var litt bedre i en periode, men nå lukter det omtrent like ille som før, sier Anne Britt Skilnand, en av naboene til søppelplassen. Hun er lei luktens store påvirkning i dagliglivet deres, og begynner å miste tålmodigheten.

LES OGSÅ: — Avfall lukter

– Livskvaliteten er ikke så veldig god når vi aldri vet når lukten kommer, og folk mister nattesøvnen og får hodepine av den, fortsetter hun. Skilnand har nå samlet inn 71 underskrifter fra beboere i området, og sendt disse med et klagebrev til Statens forurensningstilsyn.

Ikke stengt

I mai sa kommunelege Stein Grytten til Fædrelandsvennen at han ville stenge hele deponiet dersom lukten ikke ble redusert innen juni måned. Han fikk tilbakemeldinger på at det var mindre lukt, og valgte å ikke stenge deponiet.

– Noen er veldig plaget, nå og da. Men inntrykket mitt er at det ble litt bedre etter tiltak som har blitt gjort, sier kommunelegen som har ansvaret for problematikken. Bedre er det kanskje blitt, men langt fra bra, ifølge naboene:

– Det var en periode i sommer hvor jeg syntes det var mindre lukt. Men om det skyldes tiltak eller været, vet jeg ikke. Det var mye vind, og lukten blåste bort fra oss. Men nå kommer kulda, og lukten tilbake, sier nabo, Jørgen Smith.

Hodeverk og kvalme

Alf John Kige har slitt med hodeverk i snart tre år. I tillegg våkner han med kvalme enkelte morgener.

– Når det blir stille om kveldene, kommer lukten sigende. Noen ganger er det så ille at jeg ikke orker å være hjemme, sier Kige. Han har levert månedlige rapporter med beskrivelse av lukten dag for dag til blant annet kommunelegen. Han er bekymret for hva han har pustet inn de siste to-tre årene.

– Jeg etterlyser hele tiden å få rede på hva slags gasser det er vi puster inn, sier han.

– Det er svært lave verdier i luften, som ikke er målbare. Men jeg har sjekket ut med de tyngste fagmiljøene vi har i landet, og fått bekreftet at det ikke er noe skadelig i dette, sier Grytten som også er spesialisert innen arbeidsmedisin.

Ny runde

Områder av deponiet har blitt tildekket, og gassrør legges ned for å ta opp noe av gassen fra søppelet. I tillegg har det i enkelte perioder vært redusert slammottak. Kommunelege Grytten har villet gi disse tiltakene litt tid før resultatene vurderes, men har nå tenkt å ta en ny runde med Maren AS, som driver avfallsanlegget.

– Dersom det er slik at lukten har blitt verre igjen, og de ikke får orden på dette, så stenger jeg deponiet, sier han.

Luktproblematikken

Beboere i en omkrets på flere kilometer rundt Brennevinsmyra avfallsanlegg har i lang tid klaget på en uholdbar lukt fra søppelet.

Anlegget ble etablert i 1983. Men deponiet det lukter fra nå, ble etablert i 2006. I vår var klagene så mange, og lukten så sterk, at kommunelege Stein Grytten truet med å stenge deponiet dersom lukten var like ille når juni måned var omme.

Tiltak har blitt gjort, men per i dag er lukten omtrent like ille som i vår, ifølge naboer.

LES OGSÅ: - Avfall lukter

Arkivfoto: Jan-Erik Stiland