AGDER: Forbrukerrådet har i perioden 20. august til 6. oktober utført en landsomfattende tannlegeundersøkelse. En del av denne undersøkelsen var at man ringte tannleger i 15 småbyer og utga seg for å være en turist med tannpine og akutt behov for behandling.

I Tvedestrand og Mandal kom de inn på dagen og måtte bare vente i henholdsvis to timer og fire timer, men ved et tannlegekontor i Grimstad ville de ikke ta i mot pasienten.

— Det er helt akseptabelt, sier seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Geir Røed, til fvn.no.

Ble henvist til Arendal

Han er ansvarlig for undersøkelsen og kan fortelle at det ikke var alle tannleger som ville gi akutt hjelp til ferierende med tannpine.

— Ved Skjærgårdstannlegen i Grimstad ville de ikke hjelpe. Der henviste de til Arendal. De hadde ledig akuttime, men kun for egne pasienter, forteller Røed.

Røed forteller videre at helsepersonelloven tydelig sier at tannleger er forpliktet til å tilby øyeblikkelig hjelp og det er derfor ikke akseptabelt å ikke ville ta i mot pasienten. Det er fylkestannlege i Vest-Agder, Per Kvinlaug enig med ham i.

– I forhold til helsepersonelloven synes jeg at dette er helt uakseptabelt, sier Kvinlaug til Nrk.no.

Avviser

Svein Leikanger hos Skjærgårdstannlegene avviser at akutt-pasienter blir ekspedert videre uten å få hjelp.

— Det finnes veldig mange ulike problemer som pasienter kommer med som de mener at er akutt, men som med en faglig vurdering ikke viser seg å være akutt, sier han til kanalen.

Han forteller at tannlegekontorets policy er å hjelpe folk så godt det lar seg gjøre. Ifølge Leikanger ber de pasienten prøve flere tannleger dersom de ikke kan ta i mot de der og da.

— Jeg ser at de tilbakeviser at de ba oss ringe Arendal selv om de hadde ledig plass, men vi er sikre på hva vi har gjort og hvordan behandling vi fikk, sier seniorrådgiver Røed til fvn.no.

Forbrukerrådet testet også andre tannlegekontorer i Grimstad og her fikk de hjelp.

— En av dem kunne hjelpe oss på minuttet. Han ordnet det til slik at vi kunne komme inn med en gang. Så det sier jo noe om forskjellen hos tannlegene, forteller Røed.

Umulig å få tannlegetime

En annen del av undersøkelsen var at man ringte rundt til tannleger i 50 småbyer og tettsteder i Distrikts-Norge, og ba om en time for en vanlig undersøkelse. Resultatet for Kvinesdal og Evje og Hornnes var nedslående.

Ingen av stedene hadde en enste ledig tannlegestol å oppdrive.

— Dette er ikke godt nok, sier fylkestannlege i Vest-Agder, Per Kvinlaug til Nrk.no.

Også Froland kommer dårlig ut av undersøkelsen. Her kunne man få en time, men måtte vente i 21 dager. I andre enden av lista ligger Lyngdal. Her var ventetiden kun en dag.