KRISTIANSAND: — Klønete. En sånn personalsak har jeg aldri opplevd i hele mitt liv, sier Klungland til Fædrelandsvennen.

Som første Ap-representant på Løvebakken tar han nå bladet fra munnen i den betente striden mellom LO-leder Gerd-Liv Valla og den avgåtte internasjonale lederen, Ingunn Yssen. Sistnevnte sa opp etter det hun mente var mobbing og trakassering fra LO-lederens side.

- Særdeles dårlig

— Man debatterer ikke sånne ting i media. Dette har vært særdeles dårlig personalbehandling, mener Klungland.

— Men hadde ikke Valla rett til å svare, etter at Yssen kritiserte henne offentlig?

— Jeg kjenner ikke innholdet i saken. Men den skulle vært håndtert internt.

Selv om den andre parten går ut offentlig, er det desto viktigere for ledelsen å holde dette internt, sier Klungland, som har 25 års sammenhengende medlemskap i LO.

— Jeg frykter jo at dette vil skade LO. Og det forundrer meg ikke at opposisjonen prøver å utnytte dette så godt de kan.

— Kan saken også skade Ap, med dets tette bånd til LO?

— Nei, det kan jeg ikke tenke meg, sier Klungland, som tror de fleste i partiet mener det samme som ham.

— Jeg har en følelse av at folk er forundret over at dette ble en offentlig sak.

- Svekket

Terje Næss, som leder fagforbundet Industri og energi på Xtrata Nikkelverk i Kristiansand og sitter i bystyret for Ap, er rystet over Vallas opptreden.

— Dette har svekket henne som leder. Det lar seg ikke motsi, sier Næss, som understreker at han uttaler seg på egne vegne.

— Men det er klart dette har vært et hyppig nevnt tema. Absolutt en headliner her hos oss. Og de fleste jeg har snakket med, har en klar oppfatning av at Gerd-Liv Valla har håndtert dette usedvanlig klønete, sier Næss.

— Det er ikke ofte man hører så kraftig kritikk av ledelsen fra LOs egne?

— Nei, vi har ikke tradisjon for å kritisere våre egne. Men det er viktig at vi sier i fra. Ingen er tjent med en grenseløs lojalitet, mener Næss.

Opp igjennom årene har han selv vært med på å håndtere mange personalsaker som inkluderer påstander om mobbing.

— Uten å ta stilling til den aktuelle konflikten, er det min klare erfaring at den som føler seg trakassert, er det. Og slik må også slike saker håndteres. Sånn som den aktuelle saken har vært behandlet, kan vi ikke ha det.