MANDAL: Politikerne har sagt et foreløpig nei til folkeavstemning om en ny bybro i Mandal.

Det skjedde i driftsstyret (tidligere formannskapet) tirsdag ettermiddag. Fem mot fire politikere avviste folkeavstemning.

Og alt tyder på at bystyret vil følge dette vedtaket. Dette fordi KrF er splittet i synet, og dermed er det etter all sannsynlighet ikke flertall for folkeavstemning i bystyret. FrP vil ha folkeavstemning, og ville hatt flertall dersom et samlet KrF hadde gått inn for avstemning.

I KrFs bystyregruppe er det minst to som går i mot folkeavstemning. I driftsstyret flagget Heidi Haven at hun er i mot, og tidligere har Ole Bent Røiseland sagt nei. Også Kenneth Osberg sier han trolig vil stemme nei.

Dermed nyttet det ikke at partiets lokalleder Tore Askildsen ønsker folkeavstemning, slik han stemte i driftsstyret.

Debatten i driftsstyret var langvarig og tidvis temperamentsfull. Særlig tente Inga Fjeldsgaard (Ap) da hun ble kalt arrogant av Paul Storholdt (FrP) som ikke kunne skjønne hvorfor hun ikke vil høre på folket i denne saken.

— Jeg tør minne Storholdt på hvilket parti som stemte i mot direkte ordførervalg, sa hun hissig.

Her er et utvalg av det som ble sagt:

Inga Fjeldsgaard (Ap): - Å ha folkeavstemning på lokalt nivå skal være i prinsipielle saker, som ny ordfører eller alkoholsaker. Det skurrer fullstendig for meg å ha folkeavstemning i en reguleringsplan slik dette handler om. Dessuten: Hvordan skal vi være sikre på om de som krever folkeavstemning ikke er en gruppe som ikke tar ansvar, og som bare en liten del av befolkningen?

Åse Schmidt (FrP): - Denne saken har oppstått på grunn av selve engasjementet i folket. Det er innbyggerne selv som ønsker dette, og det skal vi lytte til.

Sven Seljom (H): - Vi er som politikere stemt inn demokratisk, og dette skal vi følge. Vi vanner ut demokratiet om vi skal ta denne saken ut til folkeavstemning. Om vi åpner for folkeavstemning, da åpner for ny trend. Hva er det neste? Det var stort engasjement mot lys på Sjøsanden, skal vi ha avstemning om noe slikt neste gang?

Paul Storholdt (FrP): - Vi skal være voksne og lytte til folket, la de få si sin mening. Det er arrogant å ikke lytte til folket. Hvorfor er dere så redd for å ta folk med på råd?

Tore Askildsen (KrF): - Normalt er vi skeptisk til å bruke folkeavstemning til å avgjøre saker, særlig saker som ikke er av prinsipiell karakter. Vår gruppe er delt i denne saken. Når jeg går inn for folkeavstemning har det å gjøre med engasjementet i saken.

Hilde Witzø (SV): - SV går i mot folkeavstemning. Det har vært en aktiv medvirkning i reguleringsplanen på Nedre Malmø og hvordan den skal legges til rette. Når vi har kommet så langt som nå så er det udemokratisk å legge opp til folkeavstemning. Det er dessuten helt umulig for folk å legge ut en liten bit av en reguleringsplan ut til folkeavstemning.

Saken skal endelig avgjøres i bystyret 31. januar.