BYGLAND: I tiden etter drapet i Bygland i juli i fjor ble barna tatt hånd om av barnevernet og senere plassert i beredskapshjem. I mellomtiden har barnevernsmyndighetene vurdert hvordan de fire barna skulle tas hånd om på lengre sikt.

Plassert på Østlandet

Myndighetene har valgt å plassere barna hos fosterforeldre i en by på Østlandet. Drapsmannens bror og svigerinne har fått ansvaret som fosterforeldre for de fire barna, gutt (17), gutt (14), jente (10) og gutt (4).

Advokatfullmektig Kristine Eide er bistandsadvokat for de fire barna i forbindelse med straffesaken mot faren, som starter i Kristiansand tingrett mandag i neste uke.

– Valget av fosterhjem er en ordning som barna er fornøyd med. Løsningen er initiert av barnevernsmyndighetene, den er god, og en løsning til barnas beste, sier advokatfullmektigen.

– Har for eksempel 17-åringen, som den eldste av barna, hatt reservasjoner mot denne løsningen med valg av fosterfamilie?

– Nei.

– Har barna kontakt med sin far som sitter i varetektsfengsel?

– Ja, de har jevnlig kontakt og ønsker også dette, sier Eide.

Drar på besøk

Advokatfullmektigen opplyser at hun på vegne av de fire barna vil legge ned påstand i retten om at far skal betale oppreisningserstatning til sine barn.

Forsvareren til faren, advokat Sveinung Søndervik Johnsen, sier at barna har besøkt far mange ganger i fengselet.

– Forholdet mellom far og barn er bra, tilføyer advokaten.

Den 17 år gamle sønnen til drapstiltalte skal for øvrig være vitne i rettssaken mot faren.

Lederen av barnevernstjenesten i byen hvor barna nå bor hos fosterforeldre, vil ikke kommentere saken.