VENNESLA: Den 59 år gamle mannen var tidligere en del av narkotikamiljøet i Kristiansand, men flyttet ut av byen og fikk behandling.

15 år etter at han fikk sin sjuende narkotikadom er han på ny dømt for oppbevaring av narkotika. Torsdag 13. september i fjor tok politiet mannen da han oppbevarte cirka 900 gram hasj og 4699 valiumtabletter.

Mannen avgav en uforbeholden tilståelse da han møtte i retten, men påtalemyndigheten og mannens forsvarer var ikke enig i hvorvidt forbrytelsen kan anses som en grov narkotikaforbrytelse eller om mannen burde idømmes ubetinget fengsel.

Skillet mellom narkotikaforbrytelse og grov narkotikaforbrytelse går ved ett kilo, og retten konkluderte at de totale mengdene narkotika gjorde det nødvendig å anse saken som grov.

Aktor la ned påstand om fengsel i ti måneder, noe mannens forsvarer ikke var enig i. Forsvareren mente at rehabilitering var riktig straff for mannen, på grunn av store helsemessige problemer.

I tidsrommet 1979 – 1993 ble mannen dømt for narkotikaforbrytelser sju ganger. I slutten av 1993 ble mannen dømt til en fengselsstraff på sju år for nettopp en grov narkotikaforbrytelse.

Spredningsfare, store mengder narkotika og sterke allmennpreventive hensyn regnes som skjerpende i straffutmålingen. I formildende retning kommer mannens tilståelse i retten. Det samme gjør det faktum at mannen har klart å bryte med sitt gamle miljø i Kristiansand.

Retten kom fram til at mannens omsorgsoppgaver, for fisk og hund, ikke er nok til å unngå fengselsstraff. Mannen må derfor sone ti måneder i fengsel.