VENNESLA: Det melder NRK Sørlandet i dag.

Det lille rådyret ble tatt hånd om av familien Landås på Honnemyr, etter at det så vidt unnslapp flammene i Froland-brannen med livet i behold.

— Da vi fant Brannbi var hun veldig svak og skjør. Det var nok ikke mange som trodde hun kom til overleve, men nå lever hun det gode liv her på Honnemyr i Vennesla, sa dyrepasser og matfar Rune Landås da Fædrelandsvennen var på besøk i forrige måned.

Etter å foret den pjuskede rådyrkalven med melk og glukose, samt en kraftig proteinkur, kom den raskt til hektene igjen. Sammen med sine nye lekekamerater, fårehunden Ask (3) og jakthunden Todd (1), sprang Brannbi rundt på jordene på Honnemyr.

— Hun gikk fritt rundt og beitet og koste seg, men normalt var hun hjemme tre-fire ganger om dagen for å få melk, sier Landås til NRK.

- Tatt av reven

Da kalven ikke kom hjem som vanlig en kveld, ante matfaren uråd. Etter hvert som tiden gikk skjønte Landås at kalven mest sannsynlig var tatt av en rev.

— Hun var halt, og var ikke like rask som hun pleide. Å springe på tre bein reduserte farten hennes godt, og det er mange rever i dette området, som kjesker på en sånn godbit som en rådyrkalv er, sier Landås.

Han er ikke i tvil om at Brannbi hadde dukket opp hvis den fremdeles var i live.

— Hun var så trofast til å komme hjem å få melk, så det er ikke snakk om noe annet. Når ikke hun kom hjem neste morgen, så var jeg temmelig sikker på at hun var død, og hun har ikke kommet hjem siden heller, sier Landås.

Trist matfar

Han vedgår at han synes det er vemodig at Brannbi er borte for godt.

— Det er leit, man binder seg til dyrene. Det er veldig trivelig når sånne tusler rundt husene, og det gikk jo så fint. Hun fungerte fint i skogen og begynte å ta seg gode turer, men det er ikke så mye å gjøre med det. Jeg hadde jo håpet at det skulle ende annerledes, sier Landås.

UNNSLAPP FLAMMENE: Etter Froland-brannen tok Landås med seg den skjøre rådyrkalven til Vennesla. Foto: Jarle R. Martinsen.