AGDER: I løpet av tre dager har kronprinsparet besøkt kommunene Evje og Hornnes, Arendal, Grimstad, Froland, Gjerstad og Vegårshei. Flere av kommunene har gått gjennom tøffe tak med fraflytting, nedleggelser av arbeidsplasser og sviktende økonomi.

– Vi tar med oss optimismen fra dette fylket, og måten de løser sine utfordringer på, det er veldig inspirerende, sier kronprinsesse Mette-Marit.

Hun og kronprins Haakon sier de har lært mye de siste dagene, og at kanskje andre småkommuner som sliter med fraflytting og sviktende økonomi kan dra nytte av Aust-Agders erfaringer:

– Ved å satse på ungdom og er bredt kulturliv skaper man et godt oppvekstmiljø. Det gjør at de unge vil komme tilbake og bosette seg i hjemkommunene senere, påpeker kronprinsessen overfor NTB.

Snudd trend

Torsdag startet de dagen i Tvedestrand, før de besøkte Vegårshei, en kommune som har slitt med fraflytting, men gjort mye for å snu trenden. Kronprinsparet var mektig imponert over Vegårshei-modellen.

– De har skaffet folk boliger, de har skaffet folk arbeid. Gjør du det, så får de lyst til å bli, sier kronprinsessen

I dag bor 70 flyktningfamilier i Husbankfinansierte boliger i Vegårshei. Neste år ventes 90 nye familier. Næringslivet tenker nye veier for å få til en positiv utvikling også der, og investerer i nye områder. En som har fått nyte godt av det er Armenske Hovhannes Bayadjan. Han kom til Norge med sin kone i 2000. I dag driver han Masis Design, basert på hans unike kunnskap om parkettdesign. Bayadjan snakker nå flytende norsk og selskapet går bra.

– Å beherske det norske språket, å ha jobb og egen bolig er viktige forutsetninger for å bli godt integrert i det norske samfunnet. På Vegårshei har de skapt en vinn-vinn-situasjon, kommenterte kronprinsessen.

Søte barn

Over tre dager med blomsteroverrekkelser og horder av søte småbarn smiler kronprinsparet like hjertelig til alle de møter. På siste pressemøte ble de spurt om de blir inspirert til familieforøkelse og ønsker seg flere barn.

Både kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit brøt ut i latter av spørsmålet som kom i kjølvannet av at danske medier har skrevet at den norske kronprinsessen kan være gravid.

– Skal jeg svare på det, spurte en lett vantro kronprins sin kone.

– Ja, det syns jeg du må, gliste hun tilbake.

Kronprinsen småsmilte litt:

– Det får vi se på, men vi har vel ingen umiddelbare planer om det.

Paret ble deretter spurt hva de tenker om at utenlandske mediers skriverier om mulige graviditeter:

– Det er bedre hvis de lar være å spekulere, slo kronprinsen fast.

– Ja, istemte Mette-Marit.

Kronprinsparet sier de nå gleder seg til å komme hjem til sine egne tre barn og familiehunden.

Siste stopp

Etter besøket i Vegårshei torsdag gikk veien videre til siste kommune på programmet: Gjerstad. Etter lunsj på Holmen gård var kronprinsparet innom det nyorganiserte omsorgssenteret.

Til tross for at de var slitne, sa de kongelige på pressemøtet der at de føler at de har et greit forhold til norsk presse, selv om de av og til får spørsmål de ikke har lyst til å svare på. Som for eksempel hvor kronprinsessen har fått sitt dyre armbåndsur fra eller om hun er spesielt opptatt av vesker fra Prada.

Før de kjørte tilbake til Asker rakk kronprinsparet å se den nye ungdomsskolen i Gjerstad, oppkalt etter matematikeren Niels Henrik Abel som vokste opp i kommunen.