KRISTIANSAND: — Medelevene til niåringen har mange spørsmål om det som har skjedd, og det er viktig at de voksne er ærlige med barna, sier leder i PP-tjenesten, Arvid Alsaker.

— Elevene på skolen må få vite at det som skjedde var mot guttens vilje, det er viktig, legger Alsaker til.

Klokken åtte i dag tidlig møtte Alsaker og to andre kolleger lærere og elever ved Åsane skole. Målet var å trygge de involverte.

17-åring siktet for voldtekt av niåring

Stor påkjenning

— Mange av mine lærere synes det som har skjedd og spørsmålene de får fra barna er en stor påkjenning, sier rektor ved Åsane skole, Astri Solheim.

Hun forteller at stemningen er vond på skolen i dag.

— Vi har fått beskjed av PP-tjenesten om at vi skal holde oss til fakta og bruke ord som barna skjønner. Vi går ikke i detaljer om overgrepet, men vi prøver å svare slik at barna skal føle seg trygge, sier Solheim.

17-åringen fremstilles for fengsling i morgen

Medelevene viser mye omsorg

Alsaker i PP-tjenesten sier at elevene på Åsane skole er svært opptatt av hvordan den overfalte niåringen har det, og de vil gjerne være sammen med ham igjen.

— Det er viktig at niåringen kommer tilbake til sitt vante skolemiljø så raskt som mulig, slik at hverdagen føles trygg og vanlig igjen, sier Alsaker.

I dag har rektor bedt om forsterkninger til skolen. Med flere lærere kan hver og én være mer involvert og til stede for elevene.

— Vi skal passe på at de andre elevene ikke stiller gutten det gjelder for mange spørsmål og blir for innpåslitne, forteller rektor Solheim ved Åsane skole.

Solheim forteller at niåringen ikke skal måtte svare på noen spørsmål om overfallet på egen hånd. Det skal lærerne gjøre.

Voldtektssiktet nekter straffskyld

Foreldrene må være tilstede

  • Barna er tøffe og takler ofte vanskelig opplevelser bedre enn voksne, men de må ha tryggheten fra foreldrene rundt seg, sier Alsaker i PP-tjenesten.

Rektor ved Åsane skole forteller at skolen i dag har sendt ut et brev med informasjon til foreldrene (se faktaramme). Der står det hvilke tiltak og eksperthjelp skolen har skaffet, samt hvordan de vil jobbe med denne hendelsen videre.

— Vi regner med at spørsmålene om hva som skjedde vil dukke opp igjen og igjen i ukene fremover, da må vi være forberedte, sier rektor Astri Solheim.