VALLE: – Det er funnet feil ved bremsene på bilen til sognepresten i Valle, men jeg sitter ikke inne med detaljer, sier kriminalsjef Arne Pedersen ved politiet i Agder til Fædrelandsvennen. Han er på oppdrag i Danmark og henviser derfor til politiførstebetjent Dag Hovden ved Valle lensmannskontor. Det er Hovden som leder etterforskningen av truslene mot sogneprest Arne Skare og bremsesvikten på bilen hans lørdag.

På alle spørsmål Fædrelandsvennen stiller Hovden er imidlertid svaret «ingen kommentar».

Tausheten fra lokalt politi er påfallende. Som det har vært hele tiden siden de første trusselbrevene mot Arne Skare begynte for trekvart år siden.

Hovden fastholdt imidlertid overfor Fædrelandsvennen at han av hensyn til etterforskningen ikke vil kommentere tekniske funn.

VOLDSALARM.

Med voldsalarm dinglende i beltet går sogneprest Arne Skare rundt i det vesle bygdesamfunnet. Alarmen har han fått av politiet. Man frykter for sikkerheten til presten. Den 35 år gamle sognepresten er tatt ut av tjeneste fordi han er truet på livet og på grunn av mulig sabotasje mot bilen hans.

Sist lørdag sviktet bremsene på bilen hans. Mondeo'en med Skare bak rattet skrenset inn i noen busker ved Rotemo nord for Valle sentrum. Nå har han nakkesmerter og går på sterke smertestillende. Bilen er lukket og låst inn på verksted på Rysstad. Der har kriminalteknikerne vært.

VURDERER FLYTTING.

– Vi sover dårlig om nettene nå, sier presten og trebarnsfaren Arne Skare.

Tidligere har han sagt at han ikke lar seg skremme fra bygda. Nå er han ikke lenger så sikker når Fædrelandsvennen spør om han tenker på å flytte etter det som har skjedd.

– Vi vurderer alle muligheter, sier han.

– TRYGG.

– Arbeidsgiveren din har tatt deg ut av tjeneste av sikkerhetsmessige årsaker, men du beveger deg til fots i bygdesamfunnet? Du er ikke akkurat skyggeredd?

– Jeg føler meg trygg her blant sambygdingene. Bevegelsene mine i bygda er ikke forutsigbare, slik som når jeg for eksempel skal til og fra gudstjeneste, sier Skare.

Sognepresten sier han ikke har peiling på hvem det kan være som truer han. Men han tror det må være en person med religiøse grublerier.

RYKTER.

Nå går ryktene i bygda. Noen har hørt at politiet har funnet dna-spor. Noen har hørt at politiet har funnet fotspor rundt prestegården som stammer fra fredagsnatta.

I går var etterforsker Dag Hovden ved lensmannskontoret i Valle i møte med etterforskningskolleger i Kristiansand. Det skal settes inn større ressurser nå.

Tirsdag var flere personer inne til avhør hos politiet i Valle. Etter det Fædrelandsvennen kjenner til var også sognepresten blant disse.

– SURREALISTISK.

– Dette er en utrolig lei situasjon for familien Skare, sier Anne Ringstad. Hun er kirkesjef i Valle kommune og samarbeider nært med Skare. Ringstad understreker at det er bispekontoret for Agder og Telemark som er Skares arbeidsgiver. Informasjonen derfra og fra politiet er knapp.

– Vi får ikke høre noen ting, sier hun.

– Den er surrealistisk, hele saken. Det er alt jeg vil si, sier leder i Valle menighetsråd, Bjørgulv T. Berg .