KRISTIANSAND: — Varigheten av et slikt rettighetstap som er fastsatt ved dom, antas ikke å kunne forlenges eller forkortes ved forvaltningsvedtak, heter det i et svar avisen Vårt Land har fått fra Fornyings- og kirkedepartementet.

Da betyr at Torbjørn Lied får tilbake sine rettigheter som prest 1. november i år.

Lied har tidligere uttalt at dersom presterettigheter og visum kommer i orden, vil han ta i mot et tilbud om et toårsengasjement som prest i den delvis norskspråklige Minnekirken i Chicago fra november.

Foreløpig har Lied ikke fått arbeidstillatelse, men han reiser i første omgang over sin ulønnet medarbeider. Når Lied nå får presterettighetene tilbake, vil disse gjelde også i Norge.

— Jeg har ingen konkrete planer om å være prest i Norge, men jeg utelukker det ikke. Situasjonen tatt i betraktning er det nok lite aktuelt å returnere i noe vikariat i Oddernes menighet, uttalte Lied i et tidligere intervju med Fædrelandsvennen.

Til vanlig er det biskopene som avgjør om en person er egnet til å være prest.

— Jeg har ingen kommentar, sier biskop Olav Skjevesland, som heller ikke er bedt om å komme med noen innstilling til departementet i denne saken.

Det var i 2006 at Lied måtte trekke seg som sogneprest og frasi seg seg sine presterettigheter, etter det ble kjent at han hadde hatt et utenomekteskapelig, seksuelt forhold til en ung kvinne i menigheten. Dette var en kvinne han også hadde vært sjelesørger for.