OSLO: I Helsedirektoratets undersøkelse svarer 34 prosent at de er helt eller delvis enige i påstanden «En gravid kan drikke ett glass øl, eller ett glass vin i en middag, selskap eller lignende».

– Det er alvorlig at så mange tror gravide kan drikke. Studier der man ser på forbruk helt ned i ett glass vin daglig, tyder på at selv så lite kan påvirke hjernen. Fosteret får samme promille som moren, sier Nylander, som jobber ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet.

Hun anbefaler gravide å være på den sikre siden – og ikke drikke noe alkohol under svangerskapet.

– Funnene i denne undersøkelsen tyder på at nordmenn har for dårlig kunnskap om hvilke konsekvenser det kan få for fosteret at mor drikker.

Barn med alkoholskader

Hvert år blir rundt 60.000 kvinner gravide i Norge. For å få flere til å velge et alkoholfritt svangerskap, skal Helsedirektoratet i høst informere om konsekvensene det kan få at mor drikker.

– Det er fremdeles for mange som ikke kjenner til og etterlever anbefalingen om totalavhold. Hvert år fødes det barn i Norge med alkoholskader på grunn av at mor har drukket under graviditeten. Disse skadene strekker seg fra konsentrasjonsproblemer og lærevansker til alvorlige utviklingshemminger, sier avdelingsdirektør Jens Guslund i avdeling rusmidler i Helsedirektoratet.

Kvinner mest restriktive

Helsedirektoratets befolkningsundersøkelse, som er gjort blant 1.486 personer, viser at kvinner i aldersgruppen 20-39 år har størst kunnskap om temaet og er mest restriktive, mens nordmenn mellom 50 og 59 år er mest liberale.

– Godt voksne kvinner er rollemodeller og påvirkere for sine døtre og andre unge kvinner. Derfor er det viktig at de har god nok kunnskap om dette temaet. Vi anbefaler også at kvinner tenker over sine alkoholvaner når de prøver å bli gravide, sier avdelingsdirektør Nylander.

Selv små mengder alkohol kan forsinke utviklingen av hjernen, nervesystemet og andre organer til fosteret. Når en gravid drikker alkohol går alkoholen ufortynnet gjennom morkaken over i fosterets blodomløp. En del av alkoholen kommer også over i fostervannet som barnet drikker. Barnet bruker lengre tid enn mor på å bryte ned og få alkoholen ut av kroppen.