KRISTIANSAND: Onsdag klokken 10.00 er det muntlig spørretime i Stortinget.

Vararepresentant på Stortinget, Tor Sigbjørn Utsogn (Frp) fra Vest-Agder, vil be justisminister Knut Storberget svare på hvilke grep han aktivt vil ta for å skape flere lukkede sone— og varetektsplasser på Sørlandet.

— Det er på tide han svarer på dette, sier Utsogn til fvn.no. Han møter i Stortinget i Åse Michaelsens fravær.

Utsogn understreker at fengselskapasiteten i Kristiansandsregionen er så dårlig at varetektsfengslede slippes fri mot politiets og rettens vilje, eller plasseres på hoteller.

— Vi ser jo hvordan det gikk, for ikke lenge siden ramponerte jo en varetektsfange inventar på Hotel Norge.

Demotiverende

  • Etter min mening grenser situasjonen til det absurde når farlige varetektsfanger slippes fri, stikk i strid mot Politiets og Tingrettens ønsker, sier han.

Utsogn tror heller ikke det ligger noen bedring i vente.

— Det foreligger ingen planer om flere fengsler, og jeg tror nok justisministeren vil svare at det arbeides med åpen soning og elektronisk soning. Men vi går inn i julesesongen der vi ofte har en høyere kriminalitetsfrekvens.

Dernest mener Utsogn det må være demotiverende politiet å innbringe folk når de nærmest kan regne med at de blir satt fri igjen med en gang.

Trenger landsdelsfengsel

  • Det er jo ikke akseptabelt at kriminelle blir løslatt mot meldeplikt. Tingretten mener jo at personen må være innelåst for at politiet skal kunne etterforske en sak ferdig, fare for bevisforspillelse, sier Utsogn.

Han tror den praksisen med å slippe varetektsfanger fri vil gå på folks rettsoppfatning løs, og at terskelen for å begå lovbrudd kan bli lavere når man ser hvor raskt man kommer ut igjen.

— Sørlandet er underrepresentert når det gjelder fengselssceller. Vi må ha et nytt fengsel på plass, konkluderer Frp-representanten.

— Hvor skal et slikt nytt fengsel ligge, etter din mening?

— Dette må vurderes nøye. Jeg vil be lokalpolitikerne på Sørlandet sette igang en slik utredning. Vi trenger også å la kriminelle sone i sitt nærmiljø. Det er ikke heldig når en småbarnsfar må sone på Jæren og ha barn her i Kristiansand.