LILLESAND: I denne ukens utgave av kvinnemagasinet KK står Mette Øygarden fra Høvåg i Lillesand fram for å fortelle om hennes kamp for å få løslatt datteren i Cochabamba i Bolivia. 19-åringen ble sammen med to andre jenter pågrepet på flyplassen i Cochabamba 18. mai i fjor.

I bagasjen til jentene fant politiet til sammen 22,5 kilo kokain som skulle til Norge.

— Etter at hun ringte, satt jeg der i en stol i fire døgn. Jeg var i sjokk og greide nesten ikke å puste. Det er ikke mye jeg husker fra de første dagene. Inni hodet flashet bilder fra elendige fengsler: brutale voktere, spartanske celler, voldelige medfanger, tortur, voldtekt. Jeg bekymret meg veldig for voldtekt, forteller Mette Øygarden til KK, som har besøkt henne i familiens enebolig i Høvåg.

Løslatt fra fengselet

Ti dager etter at 19-åringen ble fengslet, fikk moren besøkt henne i kvinnefengselet San Sebastian i Cochabamba.

— Vi gråt og klemte hverandre. Hun satt på fanget mitt, slik som da hun var barn, og jeg tror nesten ikke at hun flyttet seg hele dagen, forteller hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STÅR FRAM: For første gang forteller Mette Øygarden offentlig om marerittet hun har opplevd siden datteren ble fengslet i Bolivia. (Foto: Faksimile fra KK)

For en måned siden ble 19-åringen løslatt fra fengselet. Domstolen konkluderte med at det ikke lenger var skjellig grunn til mistanke mot henne. I kjennelsen stod det at hun var «lokket med under falske forutsetninger». Familien måtte ut med 200.000 kroner i kausjon.

Datteren ringte selv hjem og fortalte at hun var løslatt.

— Jeg gråt i bøtter da hun ringte. Ikke siden hun kom til verden, har jeg vært så glad. Hun fortalte at politiet, voktere og innsatte hadde omfavnet henne på vei ut, sier Mette Øygarden.

Har brukt over to millioner

Det siste halvannet året har hun levd om lag 200 dager sammen med datteren i fengselet. 19-åringens nærmeste har ikke våget noe annet, av frykt for hennes liv.

”Ikke siden hun kom til verden, har jeg vært så glad.

Mette Øygarden om løslatelsen- Vi torde ikke å la henne være alene. Hun ble forsøkt forgiftet, og fikk drapstrusler fra ulike miljøer. De skulle også ta oss. Det var forskjellige budbringere, forteller Øygarden.

Hittil har reise og opphold i Bolivia, samt kontakten med datteren, kostet dem godt over to millioner kroner, ifølge KK. Norge kunne bidra med 600 kroner måneden, men familien takket nei. De syntes det minnet om en variant av Bibelens 30 sølvpenger.