Oslo: Obama begynte talen sin med å si at han er takknemlig og ydmyk.

— Jeg kan ikke la være å se på denne store kontroversen, i og med at jeg er i begynnelsen av min karriere. Sammenlignet med mange av de andre som har fått denne prisen, er det jeg har gjort, lite, sa president Barack Obamba da han talte i Oslo i dag. Han sa han mottok prisen med stor takknemlighet og ydmykhet.

Han snakket om mennesker rundt om kring i verden som gjør en innsats for fred og utvikling.

— Jeg kan ikke motsi de som sier at disse menneskene fortjener denne prisen mye mer enn jeg gjør, sa han.

Snakket om USAs kriger

FOTO: Hilde Moi

I salen satt 700 celbre gjester: alt fra skuespiller Will Smith til kongefamilien, regjeringen, politikere og andre offentlige personligheter.

Noe av kritikken mot at Obama får fredsprisen, har vært det faktum at USA er i krig. Dette tok Obama opp i sin tale, og han snakket lenge om kriger og konflikter. Han tok også opp kritikken mot USA som krigfører.

— Jeg har ikke med meg noen endelig løsning på krigens problem, sa Obama.

— Vi vil ikke kunne kvitte oss med voldelige konflikter i vår levetid. Jeg sier dette samtidig som tenker på Martin Luther King som sa at vold fører ikke med seg varig fred. Men som statssjef i USA avla jeg en ed, om å beskytte en nasjon. Jeg kan ikke bare tenke som King og se passivt på at en nasjon blir truet, sa han.

— Men det dypeste spørsmål i denne prisen er at jeg er øverstkommanderende for styrkene for en nasjon som står midt oppi to kriger. Vi er i krig og jeg er ansvarlig for utplasseringen av tusenvis av amerikanske soldater. Jeg kommer her med en akutt følelse av hva væpnede konflikter koster. Jeg har mange spørsmål om krig og fred og hvordan man skal erstatte det ene med det andre, sa han.

— Jeg forstår hvorfor krig ikke populært, men tro på fred ikke nok til å oppnå fred. Fred forutsetter oppofrelse, sa han.

— Selv om vi må ta vanskelige beslutninger om å gå til krig. Amerika må være en bærer av standarder. Det er derfor jeg har forbudt tortur. Vi mister oss selv når vi går på akkord med de idealene vi kjemper for å forsvare, sa Obama, til stor applaus.

Mente valget var enkelt

FOTO: Scanpix Foto: Scanpix

Thorbjørn Jagland, lederen av den norske nobelkomité, sa utvelgelsen av Obama som fredsprisvinner var enkelt

— Spørsmålet var egentlig ganske enkelt: Hvem har gjort mest for fred i verden det siste år?, spurte Jagland, og svarte selv.

— Svaret er ganske enkelt: Det måtte bli USAs president Barack Obama. Det er sjelden en person i den grad dominerer internasjonal politikk og i løpet av så kort tid tar initiativet til så mange og så store endringer som det Obama har gjort. Spørsmålet for komiteen var heller om den skulle tørre å utpeke denne personen når han er verdens mektigste mann, sa Jagland.

Han skrøt av Obamas initiativ til en verden uten atomvåpen. Jagland snakket også om USAs krigføring i Afghanistan, uten at han var kritisk til dette.

— Fra første stund i sitt presidentskap har Barack Obama forsøkt å skape et bedre samarbeidsklima som kan bidra til å snu dagens trend. Han har allerede redusert temperaturen i verden, som Desmond Tutu uttrykte det.