KRISTIANSAND: — Veldig mye å gjøre her, konstaterte barnelege Dizdarevic Edin på legevakta i Kristiansand i går kveld. Riktignok ikke så mye å gjøre som tidligere i uka, men strømmen av influensapasienter har vært jevnt stigende.

Smitteoverlege Dagfinn Harr på Sørlandets sykehus forteller at årets influensa startet forsiktig på Sørlandet i forrige uke, og smitter flere og flere.

— Vi forventer en kraftig økning av smittede på nyåret, forteller han.

Og han regner med det vil vare lenge – kanskje et par måneder, noe som vil si inn i vinterferien.

— Dersom man er i en risikogruppe, for eksempel om du har sukkersyke eller om du er helsepersonell som behandler andre syke, bør du vaksinere deg, sier han.

— Mange arbeidsgivere har for lengst funnet ut at det lønner seg å tilby de ansatte gratis vaksine. I tillegg til å være god personalpolitikk er det en god økonomisk investering. Derfor får mange sørlendinger vaksine gjennom sin arbeidsgiver, sier Harr.

KAOS PÅ LEGEVAKTA

Sist helg var det tidvis helt kaos på legevakta i Kristiansand. 15-20 personer med influensa ble tatt unna i timen av to leger.

— Selv med en så effektiv behandling var det noen ganger så fullt her at det ikke var plass til alle på venterommet, forteller en av legene som var på vakt, Jon Solli Hansen.

Folk kommer og får stort sett konstatert at de har influensa, får råd hvordan de skal behandle seg selv og muligens får noe febernedsettende.

Influensa-jul for Elise (4)

Fire år gamle Elise Bergkvist var på legevakta med pappa Geir i går kveld. Da hadde hun hostet seg gjennom dagen og natten før. Feber hadde hun også og det var ikke mye som var morsomt lenger. Heller ikke julen.

Hjemme lå lillebroren på to år, også han med influensa.

— Han går på penicillin, så det går rette veien for ham, forteller pappa Geir.

Inne hos barnelege Dizdarevic Edin har hun ikke noe lyst til å bli undersøkt. Men da pappa lar seg sjekke først, kvikner hun til med et smil og går med på at Edin ser på henne. Hun blir sjekket grundig, både i hals, ører og bryst. Og han fastslår at hun har en halsbetennelse, i tillegg til virus som gjør at hun har feber. Men ikke verre enn at det holder med paracet i første omgang for å holde feberen i sjakk.

— Selv har jeg vært frisk, det later til at det er unger som blir rammet først og fremst, sier Geir Bergkvist som er skoleinspektør og at sett at mange elever har vært influensasyke de siste ukene.

TA DET ROLIG

  • Generelt vil jeg si at det ikke er nødvendig å kontakte lege. Det gjelder å ta det helt med ro, sove og la dette gå over seg selv om man ellers er alminnelig frisk, sier smitteoverlege Harr.

Likevel: Mange kommer, og nå i jula er bemanningen økt for nettopp å ta imot influensapasienter. Mange helligdager etter hverandre gjør at fastlegene ikke er tilgjengelig, og da er tilbudet legevakta.