KRISTIANSAND: – Svaret er viktig for at vi skal komme oss videre, sier Torgeir Hovet, far til 25-åringen som druknet i Otra for to og en halv uke siden.

Tre personer har fått endret sin status fra vitne til siktet i saken. Årsaken er nye opplysninger som har dukket opp under etterforskningen. Les: Tre menn er siktet

— Vil vite sannheten Fædrelandsvennen møtte ham i går kveld. I hjemmet var også Elisabeth (29), Asbjørns eneste søsken.

– Vi ønsker bare å få vite sannheten. Om det betyr at noen må straffes, så må man jo det hvis man gjør noe galt, sier søsteren.

Familien ble i går gjort kjent med at politiet har endret status for de tre guttene Asbjørn var i klammeri med, fra vitner til siktede.

– Uansett hvordan Asbjørn havnet i elva, så jo de andre at han var der. Det var mørkt, vannstanden var høy og strømmen sterk denne natta. I det minste burde de ha ringt og varslet. Men ingen gjorde det, ikke før tre dager etter og via en advokat, påpeker Torgeir Hovet, og legger til:

Ukjent

– Asbjørn var ikke kjent i dette området. Han hoppet uansett ikke uti for å avkjøle seg.

Han er også interessert i å vite hva som skjedde i krysset Elvegata/Kongens gate.

– Der kom Asbjørn for andre gang i klammeri med de tre. Vi vet det, for det var fra en balkong i det området en kvinne kjeftet på dem.

Familien vet også at Asbjørn var på strandfesten på Bystranda denne kvelden sammen med noen kamerater, og at han forlot dem før å kjøpe en pølse på Snadderkiosken. Men da var klokka blitt omtrent 23.30. Han visste ikke at kiosken stengte en halv time før.

Hva som utløste klammeriet mellom Asbjørn og de andre ungdommene ved denne kiosken, vet ikke familien.

– Vi har jo lest hva politiet og advokaten har sagt. Utover det vet vi ingenting, sier de to.

Far og datter forteller om en sønn og lillebror som hadde sommerjobb på Xstrata og som skulle i gang på andre års ingeniørstudium ved UiA i Grimstad. I fjor var han student på språkskole i Den dominikanske republikk.

- Rolig type

– Vi kranglet aldri. Asbjørn var en rolig type, ganske diplomatisk, kan du si. Dette var bare andre gang han var ute på byen i sommer, sier Torgeir Hovet.

Elisabeth omtaler lillebroren som sjenert og med lun humor.

– En omsorgsfull gutt som egentlig bare var snill, legger hun til.

Far og datter roser politiet for etterforskningen og takker alle som deltok i letingen. En minneside på Facebook har nå flere enn 2500 medlemmer.

– Ungdommen er fantastisk. Mange har stilt opp i dagevis. Jeg er imponert, sier Torgeir Hovet.