KRISTIANSAND: Nå er mannen dømt til 18 dagers fengsel, og mister retten til å kjøre bil i Norge de neste 16 månedene. Dette er i tråd med aktors påstand i tingretten.

I forrige uke møtte 25-åringen i Kristiansand tingrett tiltalt for råkjøringen som Utrykningspolitiet (UP) avslørte lørdag 4. april klokka 19 om kvelden. 25-åringen erkjente straffskyld, men mente at det var problematisk for ham i sin nye jobb i Norge å være uten førerkort. Dessuten mente han at det var en slags nødrett å kjøre så fort.

— Vi hadde sittet og grillet på Hamresanden da kona til kameraten min plutselig ble så dårlig. Jeg ble redd for henne, fordi hun for 15 år siden ble lam i ansiktet. Nå ble hun igjen akutt syk med feber. Vi kastet oss i bilen og kjørte i retning apoteket på Hånes, men det var stengt. Da ble jeg bedt om å kjøre til byen for å kjøpe medisin, sa den 25 år gamle polakken.

I Narviksbakken ventet UP.

— Hvorfor ringte dere ikke etter ambulanse eller lege?

— Det tenkte vi ikke på. Vi ble så stresset av situasjonen som oppstod, forklarte den tiltale i retten.

I dommen skriver retten at det ikke forelå en nødrettssituasjon. Retten betviler imiderlid ikke at vennens kone opplevde smerter og ubehag, og at de var bekymret for henne.

"Den medisinen tiltalte skulle kjøpe var imidlertid ikke annet enn respetfrie øredråper og antibiotika. Dersom det var fare for ansiktslammelser eller alvorlige konsekvenser kunne og burde det i stedet vært ringt etter lege eller ambulanse", skriver retten.

Tiltale skal heller ikke ha bedt UPs mannskap om hjelp til å skaffe medisiner.

I retten hevdet tiltalte at en fellende dom kan skape vansker i arbeidsforholdet og hans muligheter for å betale livsopphold for familien i Polen.